Списание Time“ провъзгласи активистката Грета Тунберг за Личност на годината

...
Списание Time“ провъзгласи активистката Грета Тунберг за Личност на годината
Коментари Харесай

„Time“ обяви Грета Тунберг за „Личност на годината 2019“

Списание „ Time “ прогласи активистката Грета Тунберг за „ Личност на годината 2019 “.
Тя се трансформира в най-младата фигура, появила се на корицата на списанието в неговата 92-годишна история.
Тази година шведската тийнейджърка завоюва популярност със смелото си послание „ Как смеете? “ към международните водачи по въпроса за изменението на климата. Въпреки че стана кумир на природозащитни деятели от целия свят, у някои хора тя провокира много гняв, считана за пешка в по-голяма игра.
Главният редактор на „ Time “ Едуард Фелзентал сподели, че Тунберг се е трансформирала в „ най-големия глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, пристигнал всъщност от на никое място, с цел да стане началник на международно придвижване “.
Миналата седмица Грета стана притежател и на премията „ Right Livelihood “, наречена „ Алтернативна Нобелова премия “.Тя беше наградена " за инспириране и усилване на политическите претенции за незабавни дейности по изменението на климата въз основа на научни обстоятелства ".
Майката на Грета е певица, татко й е артист. На 11 година тя претърпява меланхолия, стопира да приказва и да се храни, загуби 10 кг за два месеца. Тя е диагностицирана по това време със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози допускат компликации в общуването, а последната - опцията за обсесивни мисли.
Според Грета на осем години тя научила за световното стопляне и за нея „ изглеждало невероятно “, че „ никой не повдига този въпрос “. През 2018 година тя бяга от часове и вместо това идва пред постройката на шведския парламент. Така тя стартира да работи всеки петък и в следствие сътвори придвижването „ Петък за бъдеще “ („ Петъците за бъдещето “), наричано е още „ Удар за учебното заведение по климата “. Постепенно към акциите й започнаха да се причисляват и други младежи. Тя разгласява фотоси и текстове с hashtags #FridaysForFuture и #ClimateStrike и предизвиква всички да последват нейния образец.
Грета е веган и не лети със самолети, вярвайки, че те предизвикват прекомерно огромни вреди на околната среда.
Целта на Грета Тунберг е да притегли вниманието на политиците към екологичните проблеми. " Ние, девойки и момчета, вършим това, с цел да събудим възрастните. Ние, девойки и момчета, вършим това, изисквайки дейности ", написа тя.
На 23 септември Тунберг приказва в залата на Общото заседание на Организация на обединените нации пред международните водачи, обвинявайки ги, че са „ откраднали нейното детство “. „ Хората страдат, хората умират, екосистемите умират. Много типове са на ръба на изгубване. Всичко, за което можете да говорите, са приказки за пари и за икономическия напредък ", сподели тя.
През март тази година Грета беше номинирана за Нобелова премия за мир.
Грета се появи на корицата на английското списание GQ и получи премия от него, а списание „ Time “ преди този момент я включи измежду стоте най-влиятелни хора в света.
Повече от 1,7 милиона души са се абонирали за нейната обществена страница във Facebook, 4,5 милиона за нейната страница в Instagram и 1,9 милиона за нейния акаунт в Twitter.
За някои Грета е нов кумир. Някои от изявленията й във Facebook събират хиляди препратени известия и десетки хиляди лайкове. Сред тези, които я поддържат, е някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама, който във Facebook я назова " един от най-големите бранители на нашата планета ". Но има противоположни отзиви: Френският президент Еманюел Макрон „ въобще не е сигурен, че това е най-ефективният метод да се подходи към казуса “. А президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп написа за нея в Туитър: " Тя наподобява като доста щастливо момиче, което с неспокойствие чака своето ярко и прелестно бъдеще. Колко е прелестно да го видя! " Много консуматори на обществената мрежа оцениха това като насмешка.
В Русия Грета е необятно дискутирана в обществените мрежи. Някои я назовават Жана д`Арк, а някой пишат отрицателни мнения. Дори имиджът й - обликът на момиче с две дълги плитки, което наподобява доста по-младо от своите 16 години, наподобява подправено за мнозина.
Кой стои зад нея?
Този въпрос хората задават най-често. Най-вероятно, тъй като хората рядко имат вяра, че един младеж може съществено и непринудено да се включи в политически действия. Но точният отговор е дали някой стои зад младия екоактивист или тя работи откровено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР