Списание Тайм обяви президента Володимир Зеленски за личност на годината

...
Списание Тайм обяви президента Володимир Зеленски за личност на годината
Коментари Харесай

Зеленски – „Личност на годината“ на списание „Тайм“: Актьорът, превърнал се в боец

Списание " Тайм " разгласи президента Володимир Зеленски за " персона на годината " на 2022 година поради съпротивата, която страната е оказала пред лицето на съветската инвазия.

" Независимо дали борбата за Украйна изпълва с вяра или със боязън, Володимир Зеленски активизира света по метод, който не сме виждали от десетилетия ", написа основният редактор на „ Тайм “ Едуард Фелзентал.

„ През април, по-малко от два месеца след нашествието, Зеленски ми сподели, че е стар и се е трансформирал " от цялата тази мъдрост, която в никакъв случай не е желал ", написа редакторът на „ Тайм “ Самън Шустер. „ Сега, половин година по-късно, трансформацията е още по-ярка. Помощниците, които в миналото са го възприемали като доверчив, в този момент хвалят неговата неотстъпчивост. Проблемите, които в миналото можеха да го разстроят, в този момент провокират не повече от стесняване на плещи. На някои от съдружниците му им липсва остарелият Зеленски, практичният шегобиец с момчешка усмивка. Но те осъзнават, че в този момент той би трябвало да бъде друг, доста по-твърд и ням за разпръскване, тъй като в противоположен случай страната му може да не оцелее “.

Зеленски се включи в Световния стопански конгрес в Давос и в срещата на върха на НАТО в Мадрид. Даде изявленията на водещи на токшоута и публицисти и организира диалози онлайн със студенти от Станфорд, Харвард и Йейл. Той употребява славата на суперзвезди от развлекателния бизнес, с цел да ускори апелите си за интернационална поддръжка. Джесика Частейн и Бен Стилър посетиха укрепения му комплекс. Лив Шрайбер се съгласи да стане дипломат на формалната платформа за набиране на средства в Украйна. Шон Пен донесе статуетката си " Оскар " в Киев и я подари на Зеленски. Президентът разреши на екип от техници да сътвори 3D холограма на неговия облик, която по-късно беше прожектирана на конференции в Европа. " Нашият принцип е елементарен ", споделя Андрий Ермак, шеф на кабинета на президента. " Ако изпаднем от фокуса, сме в заплаха. Вниманието на света служи като щит “.

Успехът на Зеленски като боен водач се основава на обстоятелството, че той „ болести със храброст “. Тя се популяризира измежду политическото управление на Украйна в първите дни на нашествието, когато всички схванаха, че президентът е останал до тях. Ако това ви се коства естествено за един водач по време на рецесия, помислете за историческия казус. Само шест месеца по-рано президентът на Афганистан Ашраф Гани - доста по-опитен водач от Зеленски - напусна столицата си, когато талибанските сили наближиха. През 2014 година един от предшествениците на Зеленски, Виктор Янукович, избяга от Киев, когато протестиращите се приближиха до резиденцията му; през днешния ден той към момента живее в Русия. В началото на Втората международна война водачите на Албания, Белгия, Чехословакия, Гърция, Полша, Нидерландия, Норвегия и Югославия, наред с други, бягат от настъплението на немския Вермахт и доживяват войната в заточение.

В биографията на Зеленски не е имало доста неща, които да предскажат готовността му да се изправи и да се бие. Той в никакъв случай не е служил в армията и не е проявявал огромен интерес към нейните каузи. Той е президент едвам от април 2019 година Професионалните му инстинкти произтичаха от живота му на театрален артист, експерт по импровизиационна комедия и продуцент във филмовия бизнес. Този опит се оказва преимущество. Зеленски е адаптивен, подготвен да не губи нервите си напрегнат. Знае по какъв начин да разчита тълпата и да реагира на нейните настроения и упования. Сега неговата аудитория е светът. Той е решен да не я разочарова.

Решението му да остане в бункера пред лицето на вероятно нападение даде образец и спря подчинените му да се отдръпват и да избягат. " Всеки, който е напуснал, е изменник ", съобщи Руслан Стефанчук, ръководителят на украинския парламент, пред депутатите си няколко часа след началото на нашествието.

Вместо да бягат, с цел да спасят живота си, доста украинци сграбчиха всички оръжия, които можеха да намерят, и побягнаха да пазят градовете си от нахлуващите сили, въоръжени с танкове и бойни хеликоптери.

Каква е заслугата на Зеленски за тази защита? В първите часове на нашествието президентът е осведомен, че Русия се пробва да разположи хиляди бойци до портите на Киев с военни товарни самолети, и той даде заповед да се спре кацането на тези самолети непременно. Един от съветниците му, Михайло Подоляк, в никакъв случай не е виждал шефа си толкоз разгневен. " Той даде най-строгите вероятни заповеди: „ Не проявявайте благосклонност. Използвайте всички налични оръжия. "

Машината на украинската опозиция към този момент беше в ход, а Зеленски не беше на кормилото. Месеци наред той омаловажаваше риска от пълномащабно навлизане, даже когато американските разследващи служби предупреждаваха, че то е неизбежно. Когато тя стартира, той даде на генералите си свободата да управляват интервенциите на бойното поле и вместо това се концентрира върху това измерение на войната, в което можеше да бъде най-ефективен: да убеди света, че Украйна би трябвало да победи непременно. " Докажете, че сте с нас ", сподели той в тирада пред Европейския парламент през първата седмица на нашествието. " Докажете, че няма да ни оставите да изчезнем. Докажете, че в действителност сте европейци, и тогава животът ще победи гибелта, а светлината ще победи мрака. "

На гала в Херсон Зеленски връчи медали на няколко десетки бойци, измежду които най-малко един американски доброволец, взел участие в освобождението на града.

" Преди беше нехаен ", споделя един от военните му съветници, Олексий Арестович. " Фриволни придвижвания, бързи решения, доста говорене, смешки. Сега виждаш един войник ", споделя той, свивайки очи и изпъвайки раменете си напред в реплика. " Загубил е актьорското качество и се е трансформирал в началник ".

Когато става въпрос за решения на бойното поле, Зеленски нормално се концентрира върху човешките животи - какъв брой от тях ще бъдат изгубени, в случай че поемем по този път? " Можехме да навлезем в Херсон по-рано, с по-голяма мощ. Но разбрахме какъв брой доста хора щяха да паднат ", споделя той. " Затова беше определена друга тактичност и популярност Богу, тя проработи. Не считам, че това беше някакъв талантлив ход от наша страна. Това беше победа на разсъдъка, победа на мъдростта над бързината и упоритостта ".

През по-голямата част от тази година Зеленски е живял настрана от брачната половинка си и двете им деца. Основната причина е сигурността; наличието му би ги изложило на по-голям риск. Но също така той счита, че би било погрешно да възобнови домашните си привички, до момента в който толкоз доста украински фамилии остават разграничени от войната. Милиони бежанци от Украйна живеят в чужбина, най-вече дами и деца, до момента в който на мъжете в бойна възраст е неразрешено да напущат страната без особено позволение, което не се дава елементарно при изискванията на военното състояние.

Въпреки това Зеленски вижда фамилията си доста по-често, в сравнение с през първите седмици на войната. По време на неотдавнашно посещаване 9-годишният му наследник Кирил изненадва татко си с познанията си по военни въпроси. Зеленски наподобява горделив от новите ползи на момчето. " Той учи всичко. Търси го в интернет. Говори с бодигардовете ", споделя президентът. " Той е обожател на нашите въоръжени сили, на нашата войска и осъзнава надълбоко каква е нашата задача, какво освобождаваме, какви оръжия имаме и какви ни липсват. "

Преди да реши да се кандидатира за президент, Зеленски чете книга за Ли Куан Ю, бащата-основател на Сингапур, чиято брутална война против корупцията му е спечелила популярност и почитание в Украйна. Критиците упрекват Зеленски, че демонстрира някои от същите властнически трендове, като лишава властта на олигарсите и се стреми да вкарва в пандиза политически съперници, които счита за предатели.

След встъпването си в служба Зеленски чете за Уинстън Чърчил - историческата персона, с която най-често е сравняван през последните месеци. Въпреки това той не е склонен с догатката, че имат нещо общо между тях. " Хората споделят разнообразни неща за него ", отбелязва Зеленски изсъхнало, като дава да се разбере, че не изпитва удивление от предишното на Чърчил като империалист. Президентът на Украйна би предпочел да бъде свързван с други персони от епохата на Чърчил, като писателя Джордж Оруел или с великия комедиант, който осмива Хитлер в разгара на Холокоста. " Издигнах образеца на Чарли Чаплин “, споделя Зеленски, „ по какъв начин е употребявал оръжието на информацията по време на Втората международна война, с цел да се бори против фашизма. Виждате ли, имало е такива актьори, които са помагали на обществото, тъй като са имали доста фенове и тяхното въздействие постоянно е било по-силно от това на артилерията. "

Това, което той желае да реализира по време на мандата си, е да прекъсне цикъла на подтисничество и покруса, в който Украйна е от генерации. По време на детството му бабата на Зеленски споделя за времето, когато руски бойци идвали да конфискуват храната, отглеждана в Украйна, нейните големи реколти от зърно и пшеница, които били откарвани с колички под дулото на оръжието. В началото на 30-те години на ХХ в. това е част от опита на Кремъл да преустрои руското общество и води до пагубен апетит, прочут като Голодомор - " ликвидиране от апетит " - който убива минимум 3 милиона души в Украйна.

Тази тематика е табу в руските учебни заведения, в това число и в тези, в които и двете баби на Зеленски работят като учителки. Едната преподава украински език, а другата - съветски. Но те споменавали историята на глада у дома. " Говореха за това доста деликатно ", споделя той, " че е имало интервал, в който страната е отнемала всичко, цялата храна ". Това, че тази политика е довела до гибелта на милиони хора, става необятно известно в цяла Украйна едвам през 90-те години, когато Зеленски е в гимназията. " Ние открихме тези неща, когато се появи в интернет ", споделя той. " Светът стана по-отворен и ние започнахме да научаваме нещата. "

Темата за Холокоста се разисква доста по-открито и постоянно в дома на Зеленски. И двамата му родители са евреи. Семейството на майка му оцелява през войната значително с помощта на това, че някои от тях са евакуирани с трен в Узбекистан, когато стартира немската окупация на Украйна. Много от роднините на Зеленски от страна на татко му са убити от нацистите. Дядо му по бащина линия, артилерист в руската войска, губи родителите си и трима от братята си по време на Холокоста. " Тези нещастия идваха една след друга, първо Голодомора, след това Втората международна война ", споделя Зеленски. „ Хората едвам оцеляваха. Гладът ги пречупи. Той пречупи душeвността им и, несъмнено, остави следи. "

Сега е ред на неговото потомство да се изправи пред ударите на непознат завоевател. Следващото потомство украинци, като сина на Зеленски, към този момент се среща с инструментите на войната, вместо да възнамерява разцвет. Това е моделът, който президентът желае да прекъсне, и проектът му разчита освен на оръжия. " Не желая да претеглям кой има повече танкове и армии ", споделя той. „ Русия е нуклеарна суперсила. Без значение какъв брой пъти нейните сили са принудени да се отдръпват от украинските градове, те могат да се прегрупират и да опитат още веднъж. Имаме работа с мощна страна, която патологично не желае да пусне Украйна ", споделя Зеленски. " Те преглеждат демокрацията и свободата на Украйна като въпрос на лично оцеляване. Единственият метод да победим сходен зложелател - не просто да спечелим краткотрайно помирение, а да спечелим войната - е да убедим останалата част от свободния свят да поведе Украйна в другата посока, към суверенитет, самостоятелност и мир “. По думите му, загубата на независимост в една страна води до ерозия на свободата във всички останали. " Ако те ни обхванат, слънцето на вашето небе ще стане по-тъмно. "

Но неговото виждане за успеха към този момент се простира оттатък освобождението на територия. Зеленски акцентира, че тазгодишната инвазия е единствено следващият опит на Русия през последното столетие да подчини Украйна. Намерението му е да трансформира този опит в финален, даже в случай че за това са нужни доста повече време и жертви. Твърде рано е да се реши дали тази цел може да бъде реализирана, споделя Зеленски. " По-късно ще ни съдят ", споделя той. " Не съм приключил тази огромна, значима за страната ни стъпка “ /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР