Списание Политико и агенция Блумбърг очакват трудно да бъде съставено

...
Списание Политико и агенция Блумбърг очакват трудно да бъде съставено
Коментари Харесай

US медии: Политическа парализа след вота в България

Списание " Политико " и организация Блумбърг чакат мъчно да бъде формирано ново държавно управление в България след създадените през вчерашния ден предварителни парламентарни избори. И съгласно двете американски медии скоро не се вижда краят на продължителната политическа рецесия в балканската страна.
Партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов завоюва изборите, само че към момента е прекомерно неразбираемо дали някогашният първенец по карате с очернен имидж ще може да сформира държавно управление, отбелязва " Политико ". Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и в този момент Борисов ще би трябвало да опита да образува ръководеща коалиция в един доста накълцан политически пейзаж. Необходимостта от сформиране на държавно управление обаче единствено ще бъде усложнена от " токсичната известност " на някогашния министър-председател, разяснява " Политико " и напомня митингите против неговото държавно управление през 2020 година
Въпреки постоянно комфортните си връзки с Кремъл и съветски енергийни компании, едрият някогашен телохранител се пробва да се показа на тези избори като проевропейски надъхан атлантик, отбелязва американската медия. Тя вижда естествени съдружници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция " Продължаваме промяната ", водена от някогашния министър председател Кирил Петков, и в антикорупционната групировка " Демократична България ". И двете политически сили обаче считат Борисов за въплъщение на проблемите в страната и е извънредно малко евентуално да се съгласят да работят с ГЕРБ, в случай че той не се отдръпна от политиката.
Ако някогашният министър председател не успее да откри излаз от задънената улица, президентът Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно държавно управление до произвеждането на нови предварителни избори след няколко месеца. Позицията на самия Радев за Русия обаче е считана за двусмислена, отбелязва " Политико ".
Според организация Блумбърг се обрисува политическа парализа макар първото място на партията на Борисов. Коалицията, водена от Петков, остана втора, само че тя също няма явен път към болшинство. Една продължителна неустановеност може да сложи в затруднено състояние най-бедната страна от Европейски Съюз, предизвестява американската медия.
/БТА/

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР