Спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания от Изпълнителната агенция

...
Спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания от Изпълнителната агенция
Коментари Харесай

За бързо действие Агенцията по лекарства има нужда от е-здравеопазване

Спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови болести от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) е забавено от неналичието на неналичието на осведомителна електронна здравна система. Това стана ясно от чуването на шефа на лекарствения орган проф. Асена Стоименова пред депутатите в пленарна зала. Още сутринта депутатите от Българска социалистическа партия настояха за чуване на Стоименова , само че около отхвърли й поради други задължения се наложи с гласоподаване депутатите да я задължат да пристигна в пленарна зала.

От опозицията подлагаха на критика, че на виновните институции е била нужна повече от седмица, с цел да подхващат нужните дейности. Червените заподозряха частни ползи зад забавянето, а това че не е имало ясна обществена позиция по тематиката е всяло суматоха измежду обществото.

За бързо изясняване на обстановката настоя депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов . Да не се окаже, че цялата стихия с медикаментите е подбудена от напълно други сили , съобщи той, като добави, че в публичното пространство вървят и други отзиви, а точно, че се предписва терапия с друга финансоемкост от тази, която пациентите сега получават . Намесата на организацията би трябвало да бъде своевременна, безапелационен бе той.

В отговор проф. Стоименова съобщи, че е уведомила за казуса зам.-министър Начева, документално са били известени и НЗОК, и Министерство на здравеопазването. " Защо на НЗОК е лишило тези пет дни, които евентуално в допълнение са привнесли масло в огъня, е въпрос, на който аз не мога да отговоря ",заяви обаче тя. Според нея тези пет дни на организация у нас може би биха изглеждали по-различно, в случай че е-системата беше въведена.

Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова също се разгласи в поддръжка на е-здравеопазването, в което трябвало да се влага. Според нея за българските жители има задоволително налични лекарства и посъветва пациентите да се доверят на своите лекуващи лекари във връзка с лечението си. По думите й НЗОК е работила бързо и навременно е уведомила изпълнителите на здравна помощ , в това число нея самата в качеството й на подобен, за казуса.

Прeд депутатите Стоименова посочи, че не е имало шестгодишна приложимост на лекарства с проблематичната съставна част и обясни, че в действителност през 2012 година е открито съществуването на субстанцията поради промени в индустриалния развой. Няма безапелационни данни, че примесът е в лекарствените артикули от 2012 година , съобщи тя, като добави, че се касае за хипотетичен канцероген . " Това е превантивна мярка ", сподели още проф. Стоименова и прикани хората да черпят информация по тематиката единствено от уеб страниците на формалните институции, както и да се доверяват на своите лекари.

Припомняме, в края на предходната седмица 62 медикаменти бяха блокирани в Европейски Съюз, поради наличие на смес в дейното вещество валсартан, което се класифицира като евентуален канцероген. Лекарствата са употребявани за лекуване на артериална хипертония , неотдавнашен миокарден инфаркт и сърдечна непълнота.

Вчера Изпълнителната организация по медикаментите разгласява лист с медикаментите, които са безвредни за приемане, макар че съдържат валсаран. Това бе трябвало да е информацията, към която препраща депутатите Стоименова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР