„Спиди“ – една от най-големите български компании на пазара на

...
„Спиди“ – една от най-големите български компании на пазара на
Коментари Харесай

Обслужване на клиенти с електрическа триколка за пръв път в България


„ Спиди “ – една от най-големите български компании на пазара на куриерски услуги, внедрява новаторски и щадящ природата метод за снабдяване на колета – първата електрическа триколка на куриерската компания в България. Нововъведението е най-хубавото решение за запазване на околната среда в градски условия при доставката на колета. Това не е първата сходна иновация за компанията – „ Спиди “ от години употребява електрически автомобили за доставка до адрес. До края на годината поетапно ще бъдат въведени в употреба спомагателни транспортни средства – 100% електрически и с нула нездравословни излъчвания.

Специално проектирана за улеснение на потребностите на куриерската компания, триколката може да побере кубик и половина (близо 200 кг) потребен товар. Тя е особено усъвършенствана за работа на куриерите с помощта на олекотената рамка и помощния електродвигател, чиято основна функционалност е подпомагането на физическите старания на лидера. Зарядът на триколката е изцяло задоволителен, с цел да издържи при дневна промяна на пощальон в центъра на огромен град. За спокойна работа през целия ден подсигурява литиево-йонната батерия, с която разполага транспортното средство.

Чрез своята работа и редицата нововъведения, които внедрява, „ Спиди “ нееднократно е потвърдила високото равнище на качество на предоставяните услуги, които по нищо не отстъпват на европейските стандарти, предлагащи сходно решение за доставка в така наречен последна миля[1]. Опазването на околната среда в градовете постоянно е било основен приоритет за бързо разрастващата се компания. Над 10 години „ Спиди “ възприема зелената концепция като задача и се старае да основава нови способи за нейното развиване. Компанията възнамерява да вкарва предпочитано забележителен брой електрически транспортни средства във всички огромни градове в България. „ Ние и нашите клиенти сме част от градската среда и природата и всички дружно сме виновни за тяхното запазване “, споделят от компанията. „ Затова търсим решения за основаване на синхрон сред природата и нейните жители, а не просто усъвършенстване на разноските. “

Приоритет в политиката на „ Спиди “ е да бъде обществено виновна компания и опазването на околната среда е част от тази политика. Компанията възнамерява и през 2020 година да продължи да вкарва нови практики в синхрон с концепцията за синергия сред природата, бизнеса и хората.

„ Спиди “ АД е водач на пазара на куриерски услуги с пазарен дял от над 25,5%. Компанията е учредена през 1998 година и от основаването си до в този момент се развива до корпоративна конструкция с над 1400 души личен състав и над 1000 транспортни средства.

-------------------------------

[1] Последна миля (от англ. the last mile, последната права от веригата за доставка на артикули, която включва пътя от транспортния център до крайния клиент).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР