Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия

...
Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия
Коментари Харесай

Топ чиновник на съд за подкупи и пране на пари

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, някогашния основен секретар на организацията Красимир Томов и други двама души. Те са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи, търговия с въздействие и изпиране на пари, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Харалампиев, който прекара 8 месеца в ареста, е притеглен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 година до 29 октомври 2018 година, в качеството му на длъжностно лице, е управлявал проведена незаконна група. В това си качество той персонално желал и получавал подкупи за издаване без законово съображение на удостоверения за български генезис на непознати жители - в някои случаи експресно (дори в границите на един работен ден).

Харалампиев упражнявал и търговия с въздействие - притискал със закани за санкции и уволняване заместник-председател на организацията той да подписва заповедите за издаване на удостоверения и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинявания ще дава отговор и някогашният основен секретар на организацията. Освен за присъединяване в незаконната група, Томов е упрекнат за търговия с въздействие и изпиране на пари. В банков сейф той държал 181 930 евро, 152 770 лв., 32 250 щатски $ и 15 английски паунда с обща левова равноценност 563 936,93 лв., които не е заявил, и за които е знаел, че са добити посредством тежки умишлени закононарушения, осъществени от незаконната група. Междувременно Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество внесе иск в Софийския градски съд за лишаване на над 760 000 лв. от Томов.

Председателят и основният секретар на ДАБЧ са направили и голям брой длъжностни закононарушения, свързани с работата им с обществени финансови запаси - злоупотреби със служебни коли, горива, средства за бонуси и заплати и други Те са отразени в направени по искане на Специализираната прокуратура отчети на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ вреди се възвръщат на вноски. По тези обстоятелства и доказателства са отделени материали в настрана досъдебно произвеждане, се споделя още в известието на прокуратурата.

Другите двама обвинени по делото са предадени на съд за присъединяване в проведената незаконна група.

Обект на корупционната активност на участниците са били най-вече жители на страни от Западните Балкани, както и страни, нечленуващи в Европейски Съюз, които са със славянско население. Доказани са случаи, в които Томов персонално давал препоръки на непознати жители или техни медиатори по какъв начин да се манипулират книжата към заявките за издаване на уверение за български генезис - актове за раждане, брачни свидетелства и други на родителите и дядовците на претендентите.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото, прецизираха от прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР