Специално за “Труд д-р Людмила Емилова прави своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова прави своята поредица на
Коментари Харесай

Зеленолистните гонят пролетната умора

 34-1

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова прави своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести.

Популярен в българската традиция е изразът “Да се хванем за зелено! ” в очакване да се появи най-достъпната в ранна пролет храна – зеленолистните. От незапопмнени времена по нашите географски ширини тази част от сезона подсигурява на трапезата обилие от сурови и готвени ястия със свежи и пресни листа от градината и дивата природа.

Залисани в технологизираното всекидневие, множеството хора биха останали сюрпризирани от необятния диапазон, в който могат да бъдат открити ядливи зеленолистни – от най-младите листенца на някои дървета като тези на черницата и бука, до “досадните ” бурени в градината като глухарчето и врабчовите чревца. Сега е моментът да се обърнем за “помощ ” към лапада, копривата и пресните салатки при битката с пролетната отмалялост.

Трудно се отърсваме от клишето, че многото меса, млечни артикули, сладкиши и подсладени питиета са знак на добра грижа за здравето. Точно противоположното е – пролетната отмалялост може да се измести от пролетно въодушевление, в случай че до обед одобряваме единствено пресни плодове или сокове от тях, чай с мед и вода. Обедът и вечерята ни би трябвало да са от салата, огромна колкото градинка, подправена с лимон и зехтин, постна храна и филийка пълнозърнест самун.

Хлорофилът – съществена част на зеленолистните, постоянно е споменаван като средството, с което растенията реализират най-грандиозния развой на планетата – фотосинтезата. Но неговите функционалности надалеч не свършват до такава степен. В човешкия организъм постоянният му банкет има резултат на… кръвопреливане. Мощно усъвършенства работата на кръвотворните органи, факт подсилен от редица научни проучвания. Химичната структурна формула на хлорофила поразително прилича тази на хемоглобина, като главната разлика е, че в състава му не влиза желязо, а магнезий. Именно магнезият е един от детайлите, чийто продължителен дефицит е всеобщо установяван в днешно време. Хлорофилът задейства мощния антиоксидант с подмладяващо деяние – коензим Q10. Неслучайно хората, консумиращи най-вече зеленолистни, наподобяват млади и цялостни с сила. И броят на дълголетниците измежду тях е впечатляващо висок.

Изобилието на хлорофил “маскира ” наличието на цялостен набор от пигменти с антиоксидантно деяние в зелените растения – каротениоиди, антоциани и други, които елементарно могат да бъдат видяни наесен, щом хлорофилът е разграден и гората се е обагрила в разнообразна палитра от цветове. Именно богатото пигментно наличие спомага за здравето на човешката кожа. Защитава я от жарките лъчи на слънцето и тя по-трудно изгаря и елементарно придобива шоколадово – златист загар.

Зеленолистните мъчно могат да ни снабдят единствено с едно – с калории. Тях елементарно можем да си набавим от пълнозърнестите храни, ядките и кореноплодните. Зелените листа са безспорен първенец по съответствие хранителни субстанции на калория. Съдържанието им на минерали, витамини, микронутриенти и фитохимикали е ненадминато, само че с цел да се възползваме от този факт, би трябвало доста добре да ги сдъвкваме, изцедим, смелим или сготвим. Това е по този начин, тъй като растенията нямат скелет. Тяхна опора са фибрите, т.е. целулозата, изграждаща клетъчните им стени. Тази целулоза държи “заключени ” в клетките всички растителни субстанции, което изисква нейното механично разрушение благодарение на положително сдъвкване, или потребление на електрически уреди като блендерите, или химическото й разрушение благодарение на топлинната обработка при готвене.

Зеленолистните са универсалната храна. Комбинират се вярно с всички хранителни групи, без значение дали са от скотски или растителен генезис и дали са източници на протеини, въглехидрати или мазнини. Винаги предлагам на моите пациенти да употребяват доста зеленолистни зеленчуци през цялата година.

Рецепта за „ желязно “ смути

 s-10-1-emilova

Продукти
2 узрели банана
3 пресни фурми
1 ябълка „ Златна превъзходна ”
1 шепа листа от прясна коприва
1 шепа листа от маруля
200 мл вода
малко късче джинджифил
няколко капки прясно изцеден лимонен сок

Приготвяне
Всичко се блендира до приемане на 500-600 мл зелено смути. Пие се, като наложително всяка глътка се ослюнчва, с цел да стартира усвояването на потребните субстанции още в устната празнина.
Рецептата е на Веселин Станков, консултант-сътрудник в медицинския център на доктор Емилова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР