Специално за auto-press.net от Карл Зайлер, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Карл Зайлер, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Opel Rocks-e - по-безопасен от мотопед и скутер - видео

Специално за auto-press.net от Карл Зайлер, Global Press, Гросгерау, Германия

Двуместният Opel Rocks-e излиза на немския пазар като леко транспортно средство, кръстено с абревиатурата SUM "Устойчива градска подвижност ". Този градски електрически автомобил юридически не е пълностоен автомобил. Съответно, по посока на дейната си и пасивна сигурност, той не би трябвало да се съпоставя с лека кола, а по-скоро с мотопед или е-скутер.

След като леките транспортни средства или „ микроавтомобили “ също бяха узаконени в Германия на 1 февруари 2005 година, едно заглавие във VDI-Nachrichten гласеше -„ страхът от произшествия затруднява леките транспортни средства в тази страна “, а след краш тест ADAC разказа новият вид транспортно средство като "препятствие за придвижването " и направи фрапантния извод: "Леките транспортни средства не обезпечават никаква дейна или пасивна сигурност за лидера. Тялото се трансформира в зона на смачкване. "



През август 2021 година две транспортни средства от клас L6e-B (максимум 45 км/ч) бяха тествани и оценени като „ като цяло незадоволителни “. В умозаключение обаче беше прието следното: „ В случай на повреда леките транспортни средства са по-добри от двуколесните във връзка с безопасноста с помощта на купето си “.

Подобно на многоместните четириколесни, Opel Rocks-e има доста понижени условия за сигурност спрямо лек автомобил - ABS или даже ESP са също толкоз малко нужни, колкото въздушните възглавници. Като опция на четирите колела на класическия мотопед или даже на по-здрав и бърз електрически скутер, Rocks-e е доста по-безопасен от тези двуколесни за своите пасажери и други участници в придвижването в града и по селските пътища. Rocks-e не би трябвало да се преглежда като "нормална кола " - макар че наподобява като дребна кола извън.

При към два квадратни метра предната повърхност (която е значима за различаване от другите участници в движението) е единствено с една трета по-малка от тази на стилен автомобил и съвсем четири пъти по-голяма от тази на двуколесник. Кръглите LED фарове или задни светлини и повдигнатите знаци в идентичните предна и задна секции демонстрират, че тук се движи повече от една двуколка, даже когато се кара през нощта.

Тъй като начело няма светлоотразителна общоприета регистрационна табела, а откъм гърба е единствено застрахователната табела с размер на пощенска картичка, законодателят би трябвало да позволи съответните сигнални стикери.

Тръбната решетъчна рамка на Rocks-e, която е издърпана надалеч на открито в региона на задвижващия батерия под седалките и пред задната ос, защищава бедрата на пасажерите при положение на непряк удар и също по този начин работи като клетка на Фарадей при положение на удар от гръмотевица. Задвижването на предните колела и ниско инсталираният електромотор обезпечават положително държание на пътя.

В ADAC лек автомобил Aixam заплаши да се преобърне при 45 км/ч при „ теста на лоса “ на VDA. Rocks-e към момента не е бил подложен на този тест.

С дискови спирачки начело и барабанни спирачки откъм гърба, Rocks-e (когато е изцяло претрупан, тежи повече от 600 килограма) стопира по-добре от сходно тежко двуколесно мепесе, изключително на хлъзгави пътища - тъй като четирите 155/65 R 14 гуми оферират доста напречно сечение с плосък профил, по-голяма контактна повърхност от даже две мощно заоблени мотоциклетни гуми. ABS - който е наложителен единствено за мотоциклети над 11 кВт мощ от 2016 година - за жалост не се предлага против в допълнение възнаграждение.

В случай на преден конфликт кормилната колона не може да се плъзне в интериора, а лесните за потребление триточкови защитни колани с ограничители на силата на колана задържат пасажерите на местата им. Техните формовани подглавници защищават от пострадвания от камшичен удар при положение на удар откъм гърба.

Позицията за сядане, която е изместена надалеч обратно, обезпечава доста място за главата и краката, без да нарушава изгледа напред, а общоприетият панорамен стъклен покрив също разрешава аспект нагоре. Нарочно няма рафт за шапки зад седалките, а единствено малко поделение за предпазване. От друга страна, дългите съвсем един метър отделения за предпазване във вратите са много огромни.

Вместо багажник има 63-литрово място за предпазване в пространството за краката на пасажера. В него се побира калъф с размерите на кутия за ръб и не е належащо да бъде особено обезопасен, тъй като не може да лети напред при положение на спешно прекъсване – тъкмо както предмети на необятния рафт зад предното стъкло.

Едва по-скъп от електрически скутер и доста по-евтин от множеството товарни колела, Opel Rocks-e предлага на двама души от всички възрасти и без значение от тяхната физика освен релативно безвреден, само че и доста комфортен превоз.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР