Специално участие в концерта ще вземат млади танцьори от балетната

...
Специално участие в концерта ще вземат млади танцьори от балетната
Коментари Харесай

Венецианският барок оживява в концерт на ансамбъл „Concerto De’ Cavalieri“ от Италия

Специално присъединяване в концерта ще вземат млади танцьори от балетната школата на Маша Илиева
Венеция от времето на Барока ще оживее в неповторим концерт на отбор „ Concerto De’ Cavalieri “, проведен от „ Кантус Фирмус “ със съдействието на Италианския културен институт в София. На 18 септември т.г. оркестърът от старинни принадлежности ще свири за столичната аудитория в Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Началният час на събитието е 19:30, а организацията се реализира в партньорство с Културния център на СУ. В прелестната естествена звучност и тържествена атмосфера на залата „ Concerto De’ Cavalieri “ ще изпълнят музика от най-популярния композитор на Венецианския барок – Антонио Вивалди. Освен него ще бъдат показани и други забележителни венециански майстори – Албинони, Марчело, Калдара, основали голям брой концерти и сонати, разкривайки неизчерпаема музикална инвенция, които към момента омагьосват слушателите със своята лекост, непорочност и мощ. Допълнителен нюанс и динамичност в събитието ще внесе и присъединяване на млади танцьори от школата по балет на Маша Илиева. Известната прима балерина е осъществила няколко сполучливи плана с танци от бароковата ера.
„ Concerto De’ Cavalieri “ е разгласен от критиците за " един от най-динамичните и вдъхновяващи ансамбли в Италия, занимаващи се с осъществяване на музика от 18 век ". Ансамбълът е основан в Пиза от Марчело Ди Лиза, който събира някои от най-хубавите италиански реализатори на барокова и класическа музика с истински за епохата принадлежности. Оркестърът постоянно изнася концерти с известни солисти и музицира на влиятелни интернационалните подиуми като „ Музикферайн “ - Виена, „ Концертгебау “ - Амстердам, “Аудиторио Насионал “ - Мадрид, Centro Cultural de Belém - Лисабон и други
„ Звукът на оркестъра е лек и транспарантен. Той ни връща обратно във времето на историческата изпълнителска процедура. Динамиките са толкоз деликатни, че разрешават на слушателя да усети цялата хубост на музиката във всичките й елементи “, написа публицист от NDR през април 2017 година във връзка осъществяване на „ Concerto De’ Cavalieri “.
Оркестърът има и дейна звукозаписна активност. През 2011 година съставът започва дълготраен план за Sony Classical, в границите на който бяха издадени няколко албума с оперна и инструментална музика от Алесандро Скарлати, Дж. Батиста Перголези, Антонио Вивалди и други създатели. Записите получават самопризнание от критиците и интернационалната преса.
Марчело Ди Лиза (р.1978), който е диригент и чембалист на състава, приключва музикалното си обучение в Университета в Пиза през 2000 година, а четири години по-късно пази докторска степен по гръцка и латинска лингвистика и литература в същия университет с дисертация върху творбите на Архимед.

Билетите за първото посещение на отбор „ Concerto De’ Cavalieri “ в София са на цени от 15 и 20 лева Те са в продажба от през днешния ден, 3 юли 2018 на уеб страницата TicketsBG.com, а след 3 септември ще могат да се купят и на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР