Специално създадените за конкретни приложения изчислителни модули с процесори EPYC

...
Коментари Харесай

AMD напредва с програмата за енергийна ефективност 30x25


Специално основаните за съответни приложения изчислителни модули с процесори EPYC и ускорители Instinct обезпечават по-голяма енергийна успеваемост в центровете за данни
(снимка: AMD)

AMD разгласи прогрес в програмата за енергийна успеваемост 30×25 при създаване на своите артикули. Подходът на компанията за усъвършенстване на потреблението на силата се ползва изцяло към дизайна – в архитектурата, опаковката на чипа, свързаността и софтуера.

Фокусът върху енергийната успеваемост цели понижаване на разноските, опазване на естествените запаси и намаляване на въздействието върху климата, разясни Марк Пейпърмастър, изпълнителен вицепрезидент и основен софтуерен шеф на AMD.

Енергийната успеваемост е приоритет за AMD. Компанията да форсира енергийната успеваемост при типичното потребление на мобилните процесори до 25 пъти към 2020 година Тази цел е реализирана и надмината с усъвършенстване от 31,7 пъти.

През 2021 година AMD си сложи нова цел – 30×25 – за реализиране на на енергийната успеваемост до 2025 година, по отношение на базовата линия за 2020 година за ускорените изчислителни модули в центровете за данни.

Изградени с процесори EPYC и ускорители Instinct, тези модули са проектирани за едни от най-бързо възходящите изчислителни потребности в света като AI самообразование и HPC приложения. Специално построените за съответни приложения изчислителни модули разрешават по-голяма успеваемост.

Според AMD, с повишение на успеваемостта на центровете за данни ще бъдат понижени излъчванията на парникови газове и нараснала устойчивостта на околната среда. Например, в случай че всички световни AI и HPC сървърни модули реализиран сходни резултати в тази посока, до 51 милиарда киловатчаса (kWh) електрическа енергия могат да бъдат спестени за интервала 2021-2025 година, в съпоставяне със настоящето положение в промишлеността, което би възлязло на 6,2 милиарда $ спестена електрическа енергия, както и въглеродни изгоди от 600 милиона дървета, отглеждани за 10-годишен интервал.
още по темата
На процедура постигането на задачата 30x значи, че през 2025 година силата, нужна за ускорените изчислителни модули на AMD за осъществяване на едно пресмятане, ще бъде с 97% по-ниска, в сравнение с през 2020 година Тази задача няма да е лесна. За постигането й ще би трябвало да се увеличи енергийната успеваемост на интензивен изчислителен модул с ритъм повече от 2,5 пъти по-висок от общото усъвършенстване в цялата промишленост, направено през интервала 2015-2020 година

Наближавайки средата на 2022 година, AMD регистрира 6,79-кратно усъвършенстване в енергийната успеваемост по отношение на положението през 2020 година, употребявайки интензивен изчислителен модул, формиран от един процесор EPYC от 3-то потомство и четири графични процесора Instinct MI250x.

Докладът за напредъка на AMD употребява методология за премерване, доказана от известния откривател и създател в региона на енергийна успеваемост в изчислителните среди – доктор Джонатан Куми. Данните за осъществяването на задачата 30×25 през 2022 година демонстрират, че AMD е в крайник с поставената цел, като надминава общата наклонност за промишлеността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР