Специално формираните пакети за предстоящата Световна купа по ски алпийски

...
Специално формираните пакети за предстоящата Световна купа по ски алпийски
Коментари Харесай

КЗП: Търговците да останат коректни и при концентрацията на повече хора за провеждането на Световната купа в Банско

Специално образуваните пакети за идната Световна купа по ски алпийски дисциплини в Банско следва да обезпечат на закупилите ги, с изключение на хотелското настаняване и съпътстващите го услуги, също и съответния достъп до надпреварата. Отговорността всички услуги да бъдат изпълнени съгласно контрактуваното е на този, на който потребителят е платил. Това важи със същата мощ даже в случай че в предоставената информация, ваучери или други документи, има координати на трети лица – превозвачи или контрагенти на предоставилия пакета.

Това изясни по БНР ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов преди началото на кръг от едно от най-значимите спортни събития, който ще се организира сред 22 и 24 февруари. „ Онези, които по-рано са резервирали своята отмора и пребиваването си в курорта по време на надпреварата, ще бъдат по-спокойни, тъй като са могли да ревизират тъкмо къде ще бъдат настанени. Ако нещо ги е тормозило или им е било незнайно, са се поинтересували допълнително”, означи Маргаритов. За тези, които ще създадат резервациите си в последния миг, той подсети да упорстват да получат цялостната информация за обекта, в който ще се настанят, както и какви спомагателни услуги могат да употребяват против заплащаната цена.

На потегляне хората не би трябвало да не помнят да вземат със себе си всички издадени при заплащането на пакета документи – контракт, ваучери, платежни документи, касови бонове или платежни нареждания за съответните банкови преводи. „ Ако разполагат с преписка, водена по е-поща да вземем за пример, също е потребна информация и тя би могла да бъде доказателство при някакво неподходящо стичане на събитията наложи ли се при нашата инспекция да събираме информация за това по какъв начин е било договаряно, какво е дадено и какво не е предоставено на място и оттова е станал казусът, за който потребителите са ни сигнализирали”, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП насочи зов към търговците да се стремят да извършват прецизно и тъкмо поетите задължения, тъй като „ и с подобен вид значими събития, и по принцип ние се борим да защитим все по-налагащото се освен у нас, само че и в Европа наличие на България като зимна туристическа дестинация, и ще бъде тъпо в този момент, когато имаме един превъзходен сезон – със сняг, с хубаво време, със Световна купа, да пропилеем възможностите и да изгубим клиенти, които биха могли да станат фенове и фенове на зимните спортове и зимния туризъм в България”.

Маргаритов изрази мнение, че се следят известни спекулации с цените по време на сходни събития. „ В изискванията на свободен пазар това преценят икономическите субекти. Но ние се стремим да отстраняваме различен проблем и той е обвързван с даването на неточна информация. Всички са наясно, че когато отидат на зимна отмора, цените в курортите ще са по-високи спрямо тези в обичайно населяваните от тях места. Проблемът се заключава в това, че от време на време информацията за по-високите цени се сервира по метод, който неприятно изненадва хората в последния миг. Това към този момент е нещо, за което ние несъмнено можем да се намесим. Всички търговци са длъжни правилно да афишират цените, в менютата в заведенията информацията да бъде най-малко на български език. Не в последния миг да се споделя тъй като е уикендът със Световната купа 20% от горната страна или нещо сходно. Абсолютно невероятно е това да бъде законосъобразно”, акцентира ръководителят на КЗП. Той добави, че екипите на контролния орган са на терен и в подготвеност да реагират при всяка неправда на пазара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР