Специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, зам.-върховният

...
Специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, зам.-върховният
Коментари Харесай

class=eu2018bg>ООН припозна България като лидер в младежките политики за Европа

Специалният делегат на Организация на обединените нации по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, зам.-върховният Комисар по човешки права на Организация на обединените нации Кейт Гилмор, районният шеф на Фонда на Организация на обединените нации за население и развиване (UNFPA) Алана Армитаж и Афшан Кан - районен шеф на Детски фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) идват в България за Европейската младежка конференция, проведена в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз от Министерство на младежта и спорта (ММС) и Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се състои в зала 9 на Националния замък на културата (НДК) от 17-ти април 2018 година (вторник) до 19-ти април 2018 година (четвъртък).

За първи път представители на Организация на обединените нации участват на събитие от председателство на съвета на Европейски Съюз, което е голямо самопризнание за работата, която България прави в региона на младежките политики. Тяхното наличие в страната ни е подбудено от обстоятелството, че посредством напъните на държавното управление на Бойко Борисов България е разпозната като една от водещите страни в насърчаването на младежко развиване.

 За първи път на подобен вид конференции партнират интернационалните организации в лицето на UNFPA (Фонд на Населението към Обединените Нации) и УНИЦЕФ.

В момента се приготвя и меморандум за съдействие сред ММС и UNFPA, който ще бъде подписан от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Министерството на младежта и спорта работи по два съществени документа в Работна група " Младеж " на Съвета на Европейски Съюз, а точно " ролята на младежите в построяването на несъмнено, сплотено и хармонично общество в Европа " и " ролята на младежите за създаване на резистентност и превъзмогване на демографските провокации в границите на Европейския съюз “, като за пръв път се реализира междусекторно партньорство с Работна група Организация на обединените нации. ММС ще продължи работата си по тези предпочитани тематики и след Председателството.

Европейската младежка конференция в София е най-значимото събитие от шестия цикъл на Структурирания разговор, а “Бъдещето на младежите в Европа “ е измежду главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На форума ще участват над 250 участници – младежи, политици, общественици и представители на институции, заети в областта на младежките въпроси.

В събитието ще вземат присъединяване и младежи от Западните Балкани и Източното партньорство, което е резултат от поредната политика на държавното управление на Бойко Борисов за консолидиране на Западните Балкани в Европейския съюз. Младежките делегати са определени посредством районните офиси на Фонда на Организация на обединените нации за население и развиване (UNFPA), като множеството от тях са представители на организации, работещи с малцинствени групи. За пръв път на подобен вид юношески конференции има включен български и интернационален жестомимичен превод за младежи с повреден слух, защото на нея ще участват глухи младежи, както от България, по този начин и от Европейската общественост.

В резултат от извършените съвещания с към 50 000 млади европейци по време на конференцията ще бъдат систематизирани 11 тематични области, които ще се трансфорат в Европейски юношески цели и ще послужат като съответна рекомендация към Европейска комисия за идната Европейска тактика за младежта. На тази база ММС планува актуализиране на Националната младежка тактика по модел на Европейската, с цел да отговори на настоящите потребности на младежите в България.

На Европейската младежка конференция ще участват още Европейският комисар по въпросите на младежта, спорта и културата Тибор Наврачич, заместител министър-председателят на Република България Томислав Дончев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел (Паунова), отрасловият заместник-министър в ММС Ваня Колева, представители на Национален юношески конгрес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР