Специалният пратеник на ЕС Тойво Клар поиска обяснения след появата

...
Специалният пратеник на ЕС Тойво Клар поиска обяснения след появата
Коментари Харесай

Пратеник на ЕС иска разследване на запис с екзекуция на арменски пленници

Специалният делегат на Европейски Съюз Тойво Клар изиска пояснения след появяването на видеозапис, за който се твърди, че демонстрира изтезанието на арменски военнопленници, съобщи ДПА.

" Ако се потвърди, че този видеозапис е достоверен, това ще съставлява военно закононарушение, което би трябвало да бъде разследвано, а виновниците осъдени ", написа Клар в Туитър.

Арменският министър-председател Никол Пашинян упрекна прилежащ Азербайджан за наличието на видеозаписа, без да приведе доказателства.

Двете някогашни руски републики водят война между тях от десетилетия за надзор над региона Нагорни Карабах.

Неотдавна, в средата на септември, при нахлуване от страна на Азербайджан починаха над 200 души от двете страни. Авторитарно управляваният Азербайджан обоснова офанзивата с арменска провокация. Ереван от своя страна съобщи, че цел на нападението не е бил Нагорни Карабах, а региони, намиращи се на територията на самата Армения.

Съобщения за видеозаписи с ужасяващо наличие са се появявали и преди. Арменското министерство на защитата желае да проучва настоящия видеозапис, само че добави, че няма никакво подозрение за достоверността му. Азербайджан желае да ревизира достоверността му.

Снощи азербайджанското министерство на външните работи предложи плануваните за ноември двустранни договаряния с Армения да бъдат изтеглени за този месец, имайки поради напрежението по границата, съобщи Ройтерс.

Вчера външните министри на двете страни се срещнаха в Женева за диалози, първите след септемврийските боеве сред Армения и Азербайджан, които бяха най-ожесточените от войната сред тях през 2020 година " По време на диалозите Азербайджан предложи идната среща на двустранната комисия за делимитиране на границата да се състои през октомври, а не през ноември, както беше контрактувано, отчитайки напрежението по неделимитираната граница ", се споделя в известие на министерството, поместено на уеб страницата му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР