Специалният кореспондент на KP.RU Дмитрий Стешин донесе радиоприемник на войниците,

...
Специалният кореспондент на KP.RU Дмитрий Стешин донесе радиоприемник на войниците,
Коментари Харесай

„Сега държавната граница на Русия минава през моя окоп“: Как бойците на ДНР слушаха речта на Путин на фронтовата линия

Специалният сътрудник на KP.RU Дмитрий Стешин донесе радиоапарат на бойците, с цел да чуят тук, в окопа, историческия миг на връщането на Донбас към Русия

Исках да посрещна деня, в който Донбас се върна вкъщи, в батальона „ Восток “ покрай Угледар. Исках да видя лицата на бойците в този миг. И тези, които отидоха на война напълно неотдавна, и тези, които теглиха каиша на войниклъка от 2014 година Теглиха безмълвно, с упоритостта на обречени, от време на време – без да се надяват към този момент на нищо.

Купих една торба сладки - шоколад, фурми, стафиди, козунаци - знам по какъв начин " добре върви " след „ уставната “ консерва с месо. Излязох от супермаркета в Донецк и внезапно разбрах, че празник няма да има! Няма да забележим и чуем онлайн с бойците по какъв начин Путин приема Донбас в Русия. Няма електричество, няма интернет, няма клетъчна връзка на мястото, където е дислоциран батальонът. „ Бял звук “, информативен вакуум.

Разбира се, на всички ще бъде обявена положителната вест след това, само че бойците ще схванат детайлностите едвам по-късно, когато получат отпуска и се върнат „ в цивилизацията “. Какво да върша? Просветна ми, безусловно.

Намирането на добър радиоапарат в Донецк се оказа без проблем, някак си не мислех, че стотици села покрай фронтовата линия към момента получават информация по старомодния метод, посредством радиовълните.

„ Радиото е работа за дядовци “, означи продавачът, приключвайки покупката:

- Естествено, младите си потеглиха, за какво ще седят там без ток и интернет? Но старите хора останаха... Слушат радио, палят примуси, керосинови печки...

ОТСТРЕЛЯХА съдебна експертиза

Озовах се под Угледар в ранното мъгливо утро. Покрих колата, всекидневно, с камуфлажна мрежа. И незабавно потеглих с бойците за пукотевица от гранатомети. Те стреляха по празни сандъци от снаряди, стоящи посред полето на разстояние 250 метра. Както сподели инструкторът, „ това е належащо, тъй че при положение, че сте сами, без „ втори номер “, да стреляте, да отвръщате на удара. Имаше нещо смущаващо и значимо в тези учения.

В същото време не „ окопниците се запознаваха с гранатометите, а водачи, свързочници и младежите от попълването. Всички разбираха, че е належащо. Ученията без подготовка, " за резултат ", завършиха бързо и се върнахме в селото. До съдбовното решение оставаха броени часове.

НАШИТЕ ГЛАСОВЕ СРЕЩУ ВРАГА

Идеята ми в щаба на „ Изток ” беше наречена „ политическа информация ” и даже „ политическа работа ”, което беше безспорната истина. Започна едно прелестно раздвижване: търсеха почти цяла къща, с цел да се поберат 20-30 души едновременно, всички, които няма да са на позициите денем. Но оживелите къщи в селото бяха с директни попадения, тъмни като изби - счупените прозорци бяха запушени с какво ли не, с цел да не избие от тях и лъч светлина.

Тогава започнаха да търсят къща с огромен заслон на двора. Намериха. Началникът на щаба Асколд, който благослови тази блъсканица, ме изпрати от землянката на чист въздух, с цел да ревизира радиото.

Страхувах се от този тест - ненадейно радиото няма да улови нищо? Скрих се под едно дърво от вражеските хеликоптери. Първо хванах положителния остарял Маяк, след това Радио Русия. Приемът е постоянен, с високо качество, поех си въздух. Освен тях всички диапазони бяха запълнени с украински станции, излъчваща към окупираните от Киев територии на Донбас. С бързо извиване на езика, в придвижване, мъжки и женски гласове повтаряха една дума, която съумях да различа: " харчування " или просто - " масраф ". Бойците, участващи в тестванията, се забавляваха. След това дикторът се промени, езикът стана по-ясен. Ставаше дума за това по какъв начин европейският бизнес в този момент ще влезе в освободения Изюм и всичко ще процъфтява там, изключително ще има доста „ разходи “. Дори и дикторът като че ли не си вярваше.

Под звуците на славеевия език пристигна един от командирите на батальона с позивна „ Русия “. Той се пошегува с " вражеските гласове ". Просто имаше причина да го попитам по какъв начин се усеща врагът? Казаното от „ Русия “ ненапълно опонира на известията в интернет:

Все още не сме видели нищо в нашия регион. Постоянно идва информация, че ТЕ влизат или внасят нещо. Като цяло усещането е, че врагът ни се успокои през последната седмица. Обстрелът обаче продължава в същия режим.

Как се усещат бойците?

- В горските насаждения е студено, бойците се разболяват. Всички пипват настинки, прахчета, хапчета против тях тук са надали не на цената на златото. Химическите грейки или просто газовите горелки са дребни. Включвате го в окопа, след 10 минути сте се затоплили, можете даже да се изсушите.

- Исках да попитам от дълго време, само че през днешния ден е подобаващ ден: за какво имаш такава позивна - " Русия "?

„ Русия “ се смее:

- Значи аз съм Русия. Роден съм в Далечния изток, татко ми бе боен водач. Преместихме се тук на 12-годишна възраст. След това вятърът ни отнесе към Москва за пет години, след което се върнах в Донбас. Къщата ми е разрушена, пребивавам чартърен. Дори не мога да кажа от кое място съм. От Русия.

На въпроса ми „ какво очаквате от влизането в Русия? “, „ Русия “ отговори убийствено тъкмо:

- Повече да не вървят децата ни в укрития, подлези и изби.

" РУМЕНИТЕ " ЯБЪЛКИ И МИНИ

Котките и кучетата първи пристигнаха да послушат Москва. В такива мъртви села те постоянно се скупчват покрай хората. Животните не могат да живеят без хора, както и хората не могат да живеят без животни. Смешно куче със страхотното име Бармалей пристигна да „ приказва “ с мен, само че беше ясно кой от бойците е неговият стопанин.

Кучето куцаше, лапата му беше счупена от осколка на снаряд, още по време на пролетните борби. Зализал си е раната самичък, самата тя е обраснала и зараснала като на куче. Бармалей е спретнат от дълго време. Той обикаля позициите с бойците, а след войната притежателят му ще го вземе със себе си и Бармалей знае това. Кучето се усеща решително, в този момент има светла вероятност в живота.

Постепенно дворът под навеса се изпълва с хора. Сапьорът Георгий идва от позициите, вари юфка за себе си в желязна чаша и споделя:

- Момчета! Намерихме такава ябълкова градина! Ако знаете какви ябълки! Ммм!

Един от бойците пита:

- От румените?

Георгий въздъхва.

- Да де, но... За тях на бронирана машина би трябвало да се иде, там на всички места са нахвърляни 120 мм мини. Но тези ябълки си заслужават...

Един от бойците отбелязва, с познаване на въпроса, доста съществено:

Сигурно са пазача на градината.

Всички рухват от смях. В 14:30 някъде в полето стартира да лае украинска артилерийска самоходна установка. Снарядите падат мързеливо в края на селото, надалеч от нас, не е ужасно, само че земята се тресе. Бармалей стои на задните си крайници и слага главата си на коляното на притежателя. Той затваря очи, едвам видимо потръпва по време на гърмежите.

И тогава се случва прелестно знамение. Ниските облаци се раздират от някаква черна сянка, последвана от плач на мотори с форсаж. Чуваме нашия аероплан да изстрелва ракети, завивайки надясно над къщата ни и добавяйки още, на същото място. Вражеското самоходно оръдие млъква. Тихо. И включвам приемника.

ВСИЧКО СТАНА ПО-ПРОСТО И ПО-СЕРИОЗНО

Съвременният човек, в мирния живот, е капризен от информация. Вече не е безспорна полезност. Но тук, на предната линия, нещата са разнообразни. Както споделя разузнавача „ Лис “ - в случай че знаете тъкмо кой ден от седмицата е, значи не сте на война. " Лис " не помни тъкмо по кое време е превземал " Азовстал " - дали през март, или през август. И той не се майтапи, той е отвън времето, сред живота и гибелта. Състоянието, в което човек реализира прояснение.

Само в старите черно-бели филми можете да видите точно ТАКА да се слуша елементарен радиоприемник. И преднамерено радиото, което донесох, беше стилизирано като остаряло, лампово. Те слушаха четиридесет минути, без да приказват. Внезапно появилият се старшина-домакин беше „ зашъткан “ от всички страни: „ Дай да слушаме Путин, теб ще те слушаме по-късно “.

Два пъти станаха, безмълвно, всички, някак си без да кажат дума, смъкнаха шапките и подшлемниците си: когато почитаха паметта на починалите и в последния миг, по време на подписването на документите за влизане на републиките и освободените райони в Русия.

Изслушахме до края. Празник нямаше, войната остана, на никое място не отиде! Много бих желал незабавно по-късно, по магия, всичко да утихне в близост. И тези мъже да смъкват мръсните си и влажни „ камуфлажки “, да се преоблекат в цивилни облекла, да вземат на ръце осакатения Бармалей и да се приберат вкъщи. И до сутринта или на идващия ден те щяха да вървят пешком до Донецк, до домовете си, при дамите и майките си.

Махнете се от тази война, забравете я, все едно че в никакъв случай не се е случвала. Но няма да има знамение, всички го разбираха. Те си шепнеха: „ Имахме 41 година, ще доживеем и до 43-та, ще ГИ гоним “. Само един от младите бойци не устоя и сподели на командира си „ Гора “:

- Командире, мога ли да пусна един ред от автомата в небето?

„ Гората “ отговори строго и индиферентно:

- Аз ще ти пусна ред право в главата! Все още диря кой пуска генератора в къщата ни през нощта! (Квадрокоптерите с термовизионни камери улавят такива цели и насочват към тях артилерията. – Кор.).

Войниците слушаха радиото съществено, нямаше особена наслада - военното всекидневие беше там и предстоеше.

Изключих радиото с думите:

- Момчета, това е подарък от мен за вас, няма да го върна, несъмнено, вземете го, слушайте.

Погледнах боеца " Лис ", очаквайки от него някакъв умен афоризъм, резюме на това, което беше чул. И " Лис " не разочарова:

- Е, в този момент през моя окоп минава държавната граница на Руската федерация.

Днес всичко стана по едно и също време и по-просто, и по-сериозно.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР