Специални гости на НФФ Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец

...
Специални гости на НФФ Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец
Коментари Харесай

„Мистерията на българските гласове“ омагьоса публиката на НФФ „Фолклорен извор” в с. Царевец

Специални посетители на НФФ „ Фолклорен извор “ в свищовското село Царевец бяха едни от най-изявените български гласове по целия свят, солистите на Вокален отбор „ Мистерия на българските гласове “. Публиката, която беше изпълнила летния спектакъл на с. Царевец, имаше опцията да съпреживее обаянието на българския фолклор, поднесен по необикновен метод от омайните гласове на Олга Борисова, Бинка Добрева, Даниел Спасов и Милен Иванов.

Кюстендилският славей Олга Борисова впечатли публиката с няколко впечатляващи осъществявания от своя край, а Бинка Добрева разтопи сърцата на всички присъстващи с невероятните си осъществявания, типични за тракийския фолклор. Като част от квалитетното жури на фестивала, Даниел Спасов сподели майсторство при осъществяванията си на български национални песни, които дружно с другия солист на хора Милен Иванов, извършиха със забележителна лекост.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев благодари на скъпите посетители за оказаната чест и насладата, която доставиха на аудитория, като не пропусна да ги предложения още веднъж да пеят на свищовска сцена. „ Истинско наслаждение е да ни гостуват такива имена, които популяризират българският фолклор по целия свят. За нас е чест, че пяхте на нашата сцена и ще ви чакаме още веднъж! “- сподели кметът на Свишов.

Даниел Спасов от своя страна изрази насладата си да бъде част от фолклорния фестивал в село Царевец и да следи по какъв начин “НФФ „ Фолклорен извор “ вдъхва убеденост в младежите и придвижва през времето българската национална фолклорна просвета. “

Концертната вечер завърши по български – с национални хора и доста забавление, подбудено от осъществяванията на солистите на Вокалния отбор.

„Мистерията на българските гласове “ е името, с което става известен женският вокален отбор на Българското национално радио и телевизия.

Хорът е учреден през 1952 година по концепция на дългогодишния основен редактор на редакция „ Народна музика “ в БНР Георги Бояджиев. Сред солистите на хора са едни от най-ярките изпълнителки на български национални песни: Ева Георгиева, Руска Недялкова, Мария Кокарешкова, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Стоянка Бонева, Олга Борисова, Стефка Съботинова, Калинка Згурова, Бинка Добрева и доста други. Солисти на хора от 1996 година са артистите Даниел Спасов и Милен Иванов. През годините дружно с певиците е концертирала камерна група с началник Атанас Вълчев, както и група от АМТИИ – Пловдив с началник Владимир Владимиров. В някои от концертите по света е взел участие и кавалджията Теодосий Спасов.

От 1952 до 1990 година е част от Ансамбъла за национални песни на Българското радио. През 1990 година хоровият състав отпред с Дора Христова минава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 година певиците са на свободна процедура и изнасят концерти главно в чужбина.

Първи диригент е Борис Петров. Истинското израстване на състава става при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът става един от най-хубавите в България и стартира концертни изяви по международните подиуми. Музика за този състав са писали едни от най-хубавите български композитори: Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев.

След 1988 година стартира триумфалното шествие на хора по света. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР