Специализираният наказателен съд не уважи искането на собственика на TAD

...
Специализираният наказателен съд не уважи искането на собственика на TAD
Коментари Харесай

Шефът на TAD Group Иван Тодоров остава в ареста

Специализираният углавен съд не почете настояването на притежателя на TAD Group Иван Тодоров за по-лека мярка за неотклонение и го остави в ареста по обвинявания в подбуждане за кибертероризъм поради теча на данни от Национална агенция за приходите, заяви БНР.
Съдът реши Тодоров да остане в ареста, като одобри причините на прокуратурата, че действието е с висока степен на заплаха. Според държавното обвиняване Иван Тодоров може да се укрие, с цел да затрудни следствието, а може и да окаже въздействие на очевидците да трансформират показанията си, част от които не са били дадени пред арбитър, уточни наблюдаващият прокурор Калин Близнаков.
" Има заплаха да се повлияе върху очевидците, които са разпитани, и тези, които следва да бъдат разпитани. Чухте в претекстовете на съда, че е имало такива очевидци – притежатели на сдружения – които бази данни обвинените са имали непозволен достъп до тях, след което са предложили надлежно да извършат профилактика върху уеб страниците на тези сдружения против надлежно заплащане. Има данни, да, че всичко във компанията се е случвало със знанието и единодушието на Тодоров ", сподели Близнаков.
От прокуратурата цитираха очевидец, който обяснил, че когато притежателят Тодоров го нямало, упрекнатият за директен причинител Кристиян Бойков е поемал отговорностите му, тъй като сред тях имало по-високо доверие. Прокуратурата цитира и разпити на представители на външни компании – клиенти, съгласно които TAD Group имала неточни връзки.
Защитата на Иван Тодоров разяснява, че нито един от очевидците не е споменавал при разпитите си, че е бил рекетиран, а това по какъв начин Тодоров управлява компанията си няма общо с обвиняванията към служителя му Кристиян Бойков за всяване на ужас при хакване въз основата данни на Национална агенция за приходите. Адвокат Ина Лулчева сподели, че ще апелира мярката.
" Съдът през днешния ден още веднъж не сподели нито един факт, от който да се открива, че Иван Тодоров е предиздвикал Кристиян Бойков да копира данни на Национална агенция за приходите и да ги популяризира за да всее боязън и ужас в популацията. Очевидно е, че задачите на задържането са други, а не обслужване на процеса. Ние сме подали молба и на нас да ни се даде копие от делото, с цел да може и ние да разпространим други обстоятелства, само че за жалост прокуратурата отминава всевъзможни такива претенции ", изясни Лулчева.
Самият Иван Тодоров сподели пред съдията, че компанията му TAD Group не провеждала нищо нерегламентирано към Национална агенция за приходите или към частни компании.
Тодоров в началото той беше пуснат на независимост против 100 000 лв. гаранция, само че Aпелативният спецсъд го върна в ареста, откакто прокуратурата показа 4 тома нови доказателства.
За решението тогава надви доказателство – общ чат на компанията TAD Group, в който Кристиян Бойков най-общо оповестява за хакването на архива на Национална агенция за приходите, а Иван Тодоров го предизвиква да продължи и с други компании, като дава обещание и бонуси за всяка една от тях.
Данните са криптирани и употребявани с користни цели. Публикуването на данните от Национална агенция за приходите от страна на Бойков посредством медиите е целяло всяване на боязън и суматоха, одобри още съдът. Тодоров беше задържан още в правосъдната зала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР