Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия

...
Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия
Коментари Харесай

Спецсъдът не даде ход на делото срещу Нено Димов

Специализираният углавен съд не даде ход на делото против някогашния екоминистър от кабинета „ Борисов 3 ” за водната рецесия в Перник, който е обвиняем за умишлена занемареност дружно с някогашния зам.-кмет на Перник Севделина Ковачева.

Оказа се, че адвокатката на Ковачева се е разболяла от COVID-19 и не може да се яви на съвещанието. В своя молба към съда, с приложени резултати от PCR-тестове, тя упорства за отсрочване на делото, заяви съдията и срещна заседателите с текста. За същото настоя и самата Севделина Ковачева, която удостовери пред съда, че държи на бранителя си.
Бивш министър се изправя пред спецсъда поради водната рецесия в Перник
Специализираният углавен съд ще заседава през днешния ден по делото, по което обвинен е някогашният министър от кабинета „ Борисов 3 ” Н...

От обвиняването желаеха съдът да назначи аварийни бранители и на двамата подсъдими, на което остро възразиха от отбраната. 

" Още на 24 ноември на бранителят е било известно, че няма по какъв начин да взе участие в съвещанието и е имал една седмица да упълномощи различен сътрудник ", посочи прокурор Ангел Кънев, пледирайки за назначение на аварийни бранители, с цел да се подсигурява провеждането на съвещанията. Той изрази опасения, че наказателното произвеждане е обемисто, комплицирано и може да се забави, в случай че не бъдат назначени аварийни бранители.

Това би утежнило процеса и води до ангажиране на страната с спомагателни разходи, отвърна адв. Ина Лулчева и акцентира, че авариен бранител може да взе участие в процеса, без единодушието на подсъдимия, единствено в случай че бранителят отсъства без уважителни аргументи.

В последна сметка съдът отхвърли желаните от обвиняването нови назначения и отсрочи делото за 31 януари.  " Не е на разположение закъснение на делото по причина на отбраната, което да обосновава, все още, назначение на авариен бранител ", безапелационен бе съдията.
Спецпрокуратурата: Внесен е обвинителният акт против Нено Димов за водната рецесия в Перник
Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Те са предизвикали вреди за 2,5 млн...

Припомняме, обвинителният акт против Нено Димов беше импортиран в края на юли тази година. Нено Димов беше притеглен към наказателна отговорност за занемареност още през януари 2020 година, откакто в хода на следствието бе открито, че през интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година е довел с умишлени дейности до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност – вода за питейно-битови потребности от язовир " Студена ", както и до други обилни вреди посредством засягане на стопанската активност на комерсиално сдружение „ ВиК Перник “ ООД (водоснабдяващо популацията на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените вреди са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лв., представляващи незаконосъобразно позволени и употребявани количества вода за промишлени цели от комерсиалните сдружения „ Стомана Индъстри “ АД и „ Топлофикация Перник “ АД.

На 24.01.2020 година към наказателна отговорност по делото бе привлечена и краткотрайно изпълняващата длъжността кмет на община Перник за това, че през интервала от 09.10.2019 година до 11.11.2019 година, откакто е била известена документално по надлежния ред от шефа на „ ВиК Перник “ ООД, че е налице мощно понижаване на дебита на водоизточниците и на водния запас в бент. " Студена ", и откакто ѝ е било препоръчано да бъдат подхванати дейности за въвеждане на режим на водоползване в обитаемоте места в общината, не изпълнила служебните си отговорности, произлизащи от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и от Наредба № 4/14.09.2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи и не подхванала съответните дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР