Специализираният апелативен съд потвърди прекратяването и връщането на прокуратурата на

...
Специализираният апелативен съд потвърди прекратяването и връщането на прокуратурата на
Коментари Харесай

Съдът окончателно върна делото за сделката за ЕВН на прокуратурата

Специализираният апелативен съд удостовери прекратяването и връщането на прокуратурата на делото за договорката за ЕВН. Определението на съда е от 19 март, като правосъдният състав приема, както и първата инстанция, че обвинителният акт е импортиран от некомпетентна прокуратура.

По делото подсъдими са някогашният вицепремиер от първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, някогашният министър на стопанската система и енергетиката от същото държавно управление Трайчо Трайков, предприемачът и съиздател на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, изпълнителният шеф на " Булброкърс " Радослав Рачев, както и Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са упрекнати, че са нанесли вреди на страната при продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН.

Второинстанционният съд приема, също че обвинителният акт е неразбираем, което нарушава освен правото на отбрана на обвинените, само че и опцията на страната да потърси отбрана. Съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова отхвърлят жалбите на подсъдимите, с които те желаят да им бъдат анулирани ограниченията за неотклонение " подписка ", оповестява " Капитал ".

От определението се схваща още, че държавното обвиняване не са протестирали определението на профилирания съд от осми март. Тогава след съвещание прокурор Емил Петров (брат на някогашния следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото) делото е върнато по чисто процедурни аргументи и са нужни няколко дни за внасяне още веднъж на обвинителния акт.

Делото беше прекратявано един път и от Софийски градски съд през октомври 2017 година.

Тогава съдът одобри, че обвинителният акт не дава отговор на условията на Наказателно-процесуалния кодекс. От разпореждането на съда се разбра, че съгласно него липсват обстоятелства, които да поддържат твърдените закононарушения, липсва и изясненост каква щета твърди прокуратурата, че е настъпила за страната. Повече за разпореждането на градския съд четете тук.

След това прокуратурата стачкува определението на съда, само че в това време влязоха в действие измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция и още няколко закононарушения бяха преместени от градския съд в спецсъда. По тази причина и Софийският апелативен съд отхвърли да прегледа прокурорския митинг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР