Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата: Шефове в ГДБОП са взимали по 50 000 лв за наркочадъри

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния шеф на отдел „ Наркотици “ в ГДБОП Цветан Панков и някогашния шеф бранш в същия отдел Кирил Ванков, похвали се публично държавното обвиняване.

Те са предадени на съд за това, че от началото на 2017 година до 25.06.2020 година в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние, взели участие в проведена незаконна група за приемане на подкупи от лица и групи за разпространяване на опиати - обект на наблюдаване от отдела, в който служат, прибавят от прокуратурата. 

Оттам твърди и, че подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лева месечно, били желани и получавани като „ хонорар “ за обезпечаване на подкрепи - затрудняване или разстройване на разработки на отдела против дадената наркогрупа, предприемане на дейности и формиране на досъдебни производства против нейни съперници, даване на информация за подготвяни полицейски интервенции за укриване на доказателства и на участници в незаконната активност.

Обвинен и предаден на съд за присъединяване в групата е и Д.Т. в качеството му на медиатор на Панков и Ванков. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях желаните суми, уреждал срещи с полицейските чиновници, събирал подкупи.

Досъдебното произвеждане против незаконната група бе формирано от Специализираната прокуратура по материали на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи. На 25.06.2020 година Панков бе арестуван в региона на гара „ Захарна фабрика “ в столицата при приемане на рушвет от участник в група за опиати. Същия ден бяха арестувани и обвинените Ванков и Д.Т, напомня прокуратурата.

Към момента някогашният шеф на отдел „ Наркотици “ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „ домакински арест “. Мерките за процесуална насила на другите двама участници в групата са „ гаранция в пари “.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.01.2021 година на полицейските чиновници е наложено наказване „ дисциплинарно уволняване “.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.

с присъединяване на хора от наркобизнеса. Панков твърди, че още преди време е имал предизвестия, че ще бъде дискредитиран.

Защитата на другия висш служител на реда пък попита по какъв начин е допустимо да е в група за приемане на подкупи без да е получил подобен. „ Имаме двама служители на реда с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии. Срещу тях застават петима души - наркопласьори, които са разследвани от тях. Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в профилирания съд. Те се появяват по неповторим метод. Всички те са оповестени за национално търсене и когато са арестувани двамата служители на реда, се появяват и дават показания пред арбитър... Оказва се, че сме склонни да имаме вяра на наркопласьорите, а не на служителите на реда “, разгласи след ареста бившият вътрешен министър и сегашен юрист по това дело Емануил Йорданов По негови думи при едно влизане на делото в съда „ ще падне огромен смях “.

По време на няколкото съвещания по ограниченията за неотклонение на служителите на реда стана ясно, че лица, занимаващи с разпространяване на опиати са очевидците против тях.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР