Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Съдят десет души от организирана престъпна група за лихварство

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против 10 лица, привлечени като обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, основана за противозаконна банкова активност и изнудване посредством закани и побой, оповестиха от държавното обвиняване.

Събраните в хода на досъдебното произвеждане доказателства сочат, че незаконното съдружие е било образувано през януари 2018 година и е работило на територията на гр. София. Всеки от участниците изпълнявал избрани функционалности, избрани от ръководителя И. Г. Оборотните средства за незаконната активност осигурявал обвиненият В.Д. Заеми против избрана рента били предоставяни на затруднени финансово физически лица, както и на заложни къщи – най-често след джука сделка. В обособени случаи получателите били задължавани да подписват контракт без юридическа стойност.

Изплащането на месечните вноски ставало на ръка. При веселба на заплащането от дебитор следвало капитализиране на лихвите, закани, физическо принуждение.

Така, от боязън за живота си, адресат на заем от 4 000 лв., бил заставен да „ възвърне “ на заемодателите си над 15 100 лева на вноски. Друг дебитор бил заплашван и след задържането под стража на 8 от упрекнатите за присъединяване в групата в края на август 2020 година Той получил 10 000 лева заем от заложна къща, кредитирана от групата.

Към момента четирима от обвинените са арестувани под стража, други четирима са с ограничения за неотклонение „ домакински арест “.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР