Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Дадоха на съд бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина за подкупи и пране на пари

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев, някогашния основен секретар на организацията Красимир Томов и други две лица. Те са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи, търговия с въздействие и изпиране на пари. 

Петър Харалампиев е притеглен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 година до 29 октомври 2018 година, в качеството му на длъжностно лице, е управлявал проведена незаконна група. В това си качество той персонално е желал и получавал подкупи за издаване без законово съображение на удостоверения за български генезис на непознати жители – в някои случаи експресно (дори в границите на един работен ден). Петър Харалампиев упражнявал и търговия с въздействие – притискал със закани за санкции и уволняване заместник-председател на организацията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им. 

По три обвинявания ще дава отговор и някогашният основен секретар на организацията Красимир Томов. Освен за присъединяване в незаконната група, той е упрекнат за търговия с въздействие и изпиране на пари. В банков сейф Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лв., 32 250 щатски $ и 15 английски паунда с обща левова равноценност 563 936.93 лв., които не е заявил и за които е знаел, че са добити посредством тежки умишлени закононарушения, осъществени от проведената незаконна група. 

Председателят и основният секретар на ДАБЧ са направили и голям брой длъжностни закононарушения, свързани с работата им с обществени финансови запаси - злоупотреби със служебни коли, горива, средства за бонуси и заплати и други Те са отразени в направени по искане на Специализираната прокуратура отчети на АДФИ, а нанесените на Агенцията за българите в чужбина вреди се възвръщат на вноски. По тези обстоятелства и доказателства са отделени материали в настрана досъдебно произвеждане.

Другите двама обвинени по делото са предадени на съд за присъединяване в проведената незаконна група. 

Обект на корупционната активност на участниците са били най-вече жители на страни от Западните Балкани, както и на страни, нечленуващи в Европейски Съюз, които са със славянско население. 

Доказани са случаи, в които Красимир Томов персонално давал препоръки на непознати жители или техни медиатори по какъв начин да се манипулират книжата към заявките за издаване на уверение за български генезис – актове за раждане, брачни свидетелства и други на родителите и дядовците на претендентите.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР