Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу

...
Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу
Коментари Харесай

Разбиха група за финансови измами, ощетила 19 инвеститори с общо 4 млн. лв.

Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания углавен съд против седем лица за присъединяване в проведена незаконна група за измами с финансови принадлежности, ощетила 19 български вложители с общо 3 967 687, 27 лева.

Специализираната прокуратура предава на съд и съизвършител на членове на групата в две от измамите. От началото на януари 2017 година до 26 март 2021 година упрекнатите управляват и вземат участие в проведена незаконна група.

Наказателният кодекс планува наказване отнемане от независимост за период от 5 до 15 години за ръководителите на групата, а за участниците - от 3 до 10 години. Най-тежкото наказване за закононарушението машинация, което се планува в закона, е отнемане от независимост от 3 до 10 години и конфискация до една втора от имуществото на отговорното лице.

Ръководителите на групата са две лица с букви Й. М. и К. Д. Те се познават от години и имат опит в капиталовото ходатайство - вземат участие дружно и поотделно в разнообразни търговски сдружения, лицензирани за такава активност от Комисията за финансов контрол (КФН). Най-известното измежду тях е " Глобъл маркетс " ООД, на което през 2014 г.

КФН лишава лиценза, заради систематични нарушавания на използваното законодателство, засягащи правата и ползите на клиентите. Въпреки възбраната, сдружението продължава да дава капиталови услуги, за което са му съставяни административни актове от КФН. Отнети по същите прич

През януари 2017 година Й. М. и К. Д. вземат решение да продължат да оферират инвестиционно-посреднически услуги, без да имат лиценз, като вложените суми употребяват за персонални облаги. Ръководителите на групата управляват огромна мрежа от търговски сдружения. Целта на тези сдружения е да бъдат показани в договорите с клиентите като " обслужващи компании " на капиталови медиатори, които имат лиценз от КФН.

Договорите са оформяни по метод, който да внуши на клиентите, че влагат паричните суми при действителен капиталов медиатор. В тези контракти се показват банковите сметки на следените от ръководителите на групата търговски сдружения, по които в действителност постъпват сумите на клиентите. Имената на употребяваните търговски сдружения са близки по звучене с имената на капиталовия медиатор, който обвинените употребяват към съответния миг.

Преведените от потърпевшите парични суми в никакъв случай не се употребяват за търговия с финансови принадлежности за тяхна сметка, а са непозволено усвоени от проведената незаконна група, посредством голям брой банкови преводи по преднамерено откритите банкови сметки на конролираните търговски сдружения.

В договорите с клиентите се означават като " обслужваща компания " на съответния привиден капиталов медиатор комерсиалните сдружения, следени от ръководителите на групата, по чиито банкови сметки следва потърпевшите клиенти да правят паричните преводи. Те съзнателно са със сходни наименования като капиталовия медиатор, с цел да се поддържа по-лесно заблуждението на клиентите.

След приемане на парични суми по откритите банкови сметки, средствата не се употребяват за вложение в финансовите пазари, а посредством поредност от финансови интервенции и придвижване на паричните потоци сред мрежата от търговски сдружения, следени от ръководителите на незаконната група, с фиктивни учредения като " заплащане по фактура ", " заплащане по контракт " и така нататък, се прикрива произходът и местонахождението на средствата, оповестиха от прокуратурата.

Впоследствие сумите се теглят на каса от подставените лица, които се явяват шефове по документи на следените сдружения от ръководителите на групата, след което се предават персонално на ръководителите на незаконното съдружие за финансово облагодетелстване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР