Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста на Нова

...
Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста на Нова
Коментари Харесай

Погват лекаря-мошеник слагал стент на здрави хора

Специализираната прокуратура се самосезира след следствието на журналиста на Нова телевизия Васил Иванов. В предаването „ Неделята на NOVA ” беше показано по какъв начин доктор в държавната болница в Пазарджик взима 57 000 лв. месечна заплата. Той е поставял стентове както на заболели, по този начин и на здрави пациенти.

След сигнали до предаването за това по какъв начин работи лекар Петър Лазов, екипът направи опит. Изпрати хора под прикритие с коронарография – проучване за потребността от стент, на здрав човек, в частния кабинет на лекаря. Доктор Лазов не се поколебава да реши:

„ Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира напълно просто и елементарно. Има един съд, който би трябвало да се стентира. Може да създадем дясната артерия напълно елементарно и безвредно. Има първоначално едно притеснение, което доближава може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще създадем, ще стентираме едната артерия, дали ще сложа един стент или 2 стента, не мога да ви обещая ”, декларира лекар Петър Лазов.

Пред камера лекарят не споделя какъв брой е заплатата му, която по информация на екипа на следствието е 57 000 лв..

„ Сега не мога да си спомня кое какъв брой съм взимал. Не мога да ви кажа точната сума ”, декларира лекар Лазов.

Освен очевидното източване на здравната каса, по-страшното е, че слагането на стент на здрав човек, води до съществено увреждане.

„ Това е неприятно, това е доста неприятно. Ако, примерно, се регистрира някаква активност, която не е осъществена, се регистрира и се краде Касата, най-малко не се наврежда на пациента. Но когато се поставя стент на здрав съд, тогава рискът е доста огромен и тогава непосредствено се поврежда пациента ”, изясни проф. Генчо Начев, шеф на Кардиологична болница „ Св. Екатерина ”.

Специализираната прокуратура към този момент работи по следствието, разгласи зам. основният прокурор Иван Гешев.

„ Това е от компетентността на профилираната прокуратура. Има данни и за други закононарушения. Това, което ще създадат и вършат сега, е да възложат на ГДБОБ незабавно осъществяване на инспекция по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се разпореди инспекция и на АДФИ на Национална агенция за приходите, който ще извърши данъчни инспекции на посочените от вас лекари. Ще бъде осъществена инспекция и на Изпълнителна организация „ Медицински одит ”, съобщи Иван Гешев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР