Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група за предлагане на археологически ценности

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност три лица за присъединяване в проведена незаконна група за нелегално придобиване, държане и предложение на предмети с белезите на културно-исторически полезности, оповестиха от прокуратурата.ПрокуратураОбвинения са повдигнати и на двама иманяри (т.нар. копачи), които са предложили находките си на участници в групата. Петимата упрекнати бяха арестувани на 16 септември 2020 година вечерта при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под надзора и управлението на прокурор и следователи от отдел „ Следствен “ на Специализираната прокуратура в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.

В хода на дейностите по следствието в жилища, тавански пространства и коли, употребени от арестуваните, са открити и конфискувани над 1500 старинни монети, измежду които и златна с висока стойност - Кизикен, стотици предмети с белези на културно-исторически полезности, които не са неидентифицирани и регистрирани по съответния ред.ПрокуратураИззети са също два металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лева Сред нелегално държаните предмети личат пръстени, железни плочки с разнообразни изображения и форма, също и артефакти, чийто тип, генезис и историческа стойност следва да открият специалистите.ПрокуратураКъм досъдебното произвеждане на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 година против едно от арестуваните на 16 септември лица.

Тогава у него са открити и конфискувани 751 старинни монети с друга величина и форма, както и 3 броя орнаменти, за които назначената експертиза потвърждава, че са с културно-историческа стойност.ПрокуратураС постановления на наблюдаващия прокурор тримата упрекнати за присъединяване в незаконна група са арестувани за период до 72 часа. На 19 септември, Специализираната прокуратура ще внесе искане за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ за всеки от тях.

На двамата упрекнати за нелегално извличане на предмети с белезите на културно-исторически полезности (иманярство) са избрани парични гаранции.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР