Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната
Коментари Харесай

Арестуваният шеф на БАБХ в Бургас излиза срещу 150 бона, той и четримата му колеги вече са с обвинения

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност петима чиновници на Областната дирекция по безопатсонст на храните в Бургас за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи. Сред тях е и шефът на дирекцията, на който е повдигнато обвиняване като началник на групата.

Петимата чиновници бяха арестувани на 28 август в Бургас, Несебър и Поморие при взаимни дейности по следствието на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Събраните домомента доказателства сочат, че групата е работила от началото на 2016 година В качеството си на държавни чиновници и за приемане на подкупи участниците редовно правили фиктивни инспекции на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали действителни инспекции, осъществявани от други чиновници в Областната дирекция.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекъснати инспекции в търговси обекти в Бургас, кк Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В избрани случаи шефът на ОДБХ-Бургас персонално спирал настоящи инспекции, отивайки на място и оказвайки влияние върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лв. получавали участниците в групата от притежатели на търговски обекти в Бургаско за правене на наложителната за всеки обект „ Система за самоконтрол “. На търговците бил посочван съответният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени наставления, като при несъблюдение следвали наказания. За да избегнат санкциите, притежателите на търговски обекти били принудени да одобряват правенето на нова „ Система за самоконтрол “ от посоченото от групата лице.

От прокуратурата оповестяват, че при осъществените претърсвания в жилищата на упрекнатите и 4 служебни пространства са открити и конфискувани пари в разнообразни валути с равноценност към 25 000 лв. (левове, евро и долари), документи, мемоари, мобилни тгелефони, компютри и други доказателства за престъпрана активност на групата.

На ръководителя на групата – шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Бургас доктор Георги Митев, е избрана парична гаранция от 150 000 лв.. Парични гаранции от по 75 000 лв. са наложени останалите участници. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР