Специализираната прокуратура приключи действията по разследването срещу седем лица за

...
Специализираната прокуратура приключи действията по разследването срещу седем лица за
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата приключи разследването по делото ЛиЛана

Специализираната прокуратура завърши дейностите по следствието против седем лица за присъединяване в проведена незаконна група за нелегално асимилиране на европейски средства по стратегия „ Иновации и конкурентноспособност “. Това оповестиха от пресслужбата на държавното обвиняване.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното произвеждане на привлечените към наказателна отговорност. След запознаване с повдигнатите обвинявания и събраните доказателства в Специализирания углавен съд ще бъде импортиран обвинителен акт.

Събраните в хода на следствието доказателства сочат, че за времето от 2016 година до 25 април 2020 година групата нелегално е усвоила европейски средства за над 2 милиона лв.. Размерът на нанесените от активността й вреди може да се окаже доста по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно произвеждане, което не е завършило.

Петима от упрекнатите за злоупотреби с европейски средства бяха арестувани на 25 април 2020 година при профилирана интервенция на Столична дирекция на вътрешните работи и ДАНС, под управлението и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на следствието към наказателна отговорност за присъединяване в незаконната група бяха привлечени още 2 лица.

Предмет на следствие от Специализираната прокуратура бяха 11 контракта за европейско финансиране, подписани от следени от групата компании на обща стойност 4 883 298,72 лв.. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на стопанската система предприе процедури по 100-процентова промяна (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три контракта бяха прекъснати, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че следени от групата сдружения, множеството от които без действителна стопанска активност, са кандидатствали за покупка на софтуерни артикули, вписвайки погрешни данни в приложената документи. Впоследствие разследваните сдружения заявили покупка на въпросния програмен продукт от непознато юридическо лице. То било записано от участник в незаконното съдружие и нямало комерсиална активност.

Установено бе също, че активът по един от плановете - безпилотен летателен уред (дрон), е с генезис Република Китай, а не на компанията на обвинена по делото, получила европейско финансиране за неговото създаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР