Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за

...
Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за
Коментари Харесай

Приключи разследването срещу Нено Димов за водната криза в П...

Специализираната прокуратура завърши дейностите по следствието по досъдебното произвеждане за така наречен водна рецесия в община Перник.

Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност на тогавашния министър на околната среда и водите - Нено Димов, и краткотрайно изпълняваща длъжността кмет на Перник.

В хода на следствието бе открито, че през интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година упрекнатият за занемареност тогавашен министър е довел с умишлените си дейности до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност – вода за питейно-битови потребности от язовир „ Студена “, както и до други обилни вреди посредством засягане на стопанската активност на комерсиално сдружение „ ВиК Перник “ ООД (водоснабдяващо популацията на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените вреди са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лв., представляващи незаконосъобразно позволени и употребявани количества вода за промишлени цели от комерсиалните сдружения „ Стомана Индъстри “ АД и „ Топлофикация Перник “ АД.

Тогавашната краткотрайно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвинена за това, че през интервала от 09.10.2019 година до 11.11.2019 година, откакто е била известена документално по надлежния ред от шефа на „ ВиК Перник “ ООД, че е налице мощно понижаване на дебита на водоизточниците и на водния запас в бент. „ Студена “, и откакто ѝ е било препоръчано да бъдат подхванати дейности за въвеждане на режим на водоползване в обитаемоте места в общината, не изпълнила служебните си отговорности, произлизащи от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Наредба № 4/14.09.2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи и не подхванала съответните дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР