Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за

...
Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за
Коментари Харесай

Прокуратурата приключи разследването за водната криза в Перник и посочи виновниците

Специализираната прокуратура завърши дейностите по следствието по досъдебното произвеждане за така наречен водна рецесия в община Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите – Нено Димов, и краткотрайно изпълняваща длъжността кмет на община Перник – Севделина Ковачева, оповестиха от държавното обвиняване.

В хода на следствието бе открито, че през интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година упрекнатият за занемареност тогавашен министър е довел с умишлените си дейности до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност – вода за питейно-битови потребности от язовир „ Студена “, както и до други обилни вреди посредством засягане на стопанската активност на комерсиално сдружение „ ВиК Перник “ ООД (водоснабдяващо популацията на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените вреди са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лв., представляващи незаконосъобразно позволени и употребявани количества вода за промишлени цели от комерсиалните сдружения „ Стомана Индъстри “ АД и „ Топлофикация Перник “ АД.

Тогавашната краткотрайно изпълняващата длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева е привлечена като обвинена за това, че през интервала от 09.10.2019 година до 11.11.2019 година, откакто е била известена документално по надлежния ред от шефа на „ ВиК Перник “ ООД, че е налице мощно понижаване на дебита на водоизточниците и на водния запас в бент. „ Студена “, и откакто ѝ е било препоръчано да бъдат подхванати дейности за въвеждане на режим на водоползване в обитаемоте места в общината, не изпълнила служебните си отговорности, произлизащи от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Наредба № 4/14.09.2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи и не подхванала съответните дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

„ Аз бях краткотрайно изпълняващ кмет тъкмо за месец. Очевидно нещата са се случвали доста преди това”, съобщи самата Севдалина Ковачева.

В момента Нено Димов е с най-леката мярка за неотклонение – подписка. Той прекара три месеца зад решетките преди да излезе под домакински арест. Очаква се делото против някогашния министър да бъде импортирано в съда след Великден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР