Специализираната прокуратура предостави нови доказателства за водната криза в гр.

...
Специализираната прокуратура предостави нови доказателства за водната криза в гр.
Коментари Харесай

Прокуратурата измъкна нови документи срещу Нено

Специализираната прокуратура даде нови доказателства за водната рецесия в гр. Перник и други селища в района. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване. Документите са от разпитите на двама заместник-министри на околната среда и водите - Красимир Живков и Атанаска Николова, на шеф отдела "Управление на водите " Мая Дряновска, както и заповед от шефа на ВиК-Перник Иван Витанов.

Ето и цялото известие на прокурорите:

В поддръжка на разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, Специализираната прокуратура дава нови доказателства от воденото досъдебното произвеждане, формирано за водната рецесия в гр. Перник и други селища в района. Същите се дават на публичното внимание с позволение на прокурор по реда на член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, откакто са разисквани в намерено правосъдно съвещание на Апелативния профилиран углавен съд.

На 16 януари 2020 година Апелативният профилиран углавен съд удостовери избраната от първата правосъдна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ взета във връзка с Нено Димов. Съдът прегледа събрания от Специализираната прокуратура доказателствен материал, в това число показаните на 15 и 16 януари 2020 година нови доказателства по делото. От тях изрично се открива, че министърът на околната среда не е положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на водния запас на язовир „ Студена “, с което съдействал за дефицит на вода за питейни и битови потребности за популацията на гр. Перник.

От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил съответно и постоянно осведомен за настоящото и планирано положение на водния размер в язовира. Въпреки внезапния спад на притока и бързото понижаване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени потребности в поисканите от предприятията размери, въпреки те да са разполагали и с други водоизточници. По този метод Нено Димов не спазил нормативното условие за преди всичко подаване на вода от язовир „ Студена “ за питейни и битови потребности на популацията в района.

Специализираната прокуратура продължава детайлната инспекция на активността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към ръководството и използването на вода от язовир „ Студена “.
Документите са качени ТУК
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР