Специализираната прокуратура е прекратила проверката си срещу бившата депутатка от

...
Специализираната прокуратура е прекратила проверката си срещу бившата депутатка от
Коментари Харесай

Разследващите не откриха доказателства срещу Татяна Дончева в скандала с ИТН за 500 К

Специализираната прокуратура е прекратила инспекцията си против някогашната депутатка от "Изправи се БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ) Татяна Дончева във връзка изказванията на нейни сътрудници от "Има подобен народ ", че е предложила пари в опит да разцепи парламентарната им група. Това заяви ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова в отговор на журналистически въпрос по време на неин брифинг във вторник.

Конфликтът сред Дончева и членовете на Има Такъв Народ Тошко Йорданов и Радостин Василев породи при започване на септември. Двамата твърдяха, че през август тя се е срещнала с Василев, който понастоящем е състезателен министър, в опит да го убеди да поддържат възможен проектокабинет на ИБГНИ дружно с негови сътрудници от Има Такъв Народ.

Случаят стана прочут с надписа "500 К " , който Йорданов и Василев твърдяха, че Дончева е написала на листче. Спецпрокуратурата се самосезира по техните думи, само че 4 месеца по-късно излиза наяве, че не е разкрила задоволително данни за закононарушение.

Към оня миг нито партията на Слави Трифонов, нито ГЕРБ не бяха съумели да съберат поддръжка за избор на държавно управление и предстоеше президентът Румен Радев да връчи мандат на определена от него групировка. В последна сметка той го даде на Българска социалистическа партия, която от своя страна го върна без да предлага състав на собствен кабинет.

Тошко Йорданов първи описа този сюжет в свое изявление пред на 4 септември. Той беше предизвикан от на Дончева, направено седмица по-рано, още веднъж пред националното радио. Тогава тя сподели, че зад Има Такъв Народ стоят почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и някогашният столичен общински консултант от ГЕРБ Орлин Алексиев.

По този мотив Йорданов сподели, че Дончева "много постоянно лъже искрено и безочливо " и описа, че преди президентът да връчи на Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление, Дончева е тръгнала "да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напущат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, с цел да вземат [ИБГНИ] част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла, с цел да може да се опакова третият мандат – тогава няма значение кои ще го поддържат ".

"Включително е драскала на едни листчета – "половин милион ще ти дам ", ей по този начин ", добави Йорданов с уточнението, че "листчетата ги е драскала и си ги е взела, само че диалогът, който тя е провела, може да бъде потвърден, и там, където е отишла да го води тоя диалог, с индивида от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да удостовери всичко това, което споделих, просто има камери в тоя офис ".

Два дни по-късно самият Йорданов интервюира сътрудника си народен представител от Има Такъв Народ Радостин Василев в ефира на партийната им телевизия " ", който разгласи, че той е индивидът, разговарял с Дончева в адвокатската фирма си. Още тогава Василев обаче посочи, че "като юрист " не може да каже, че някогашната депутатка му е предложила рушвет.

"Тук въпросът не е юридически. Тук нито може да се касае за предложение, нито за рушвет, тук се касае за едно листче. Тука въпросът е честен ", заключи случката актуалният състезателен министър през септември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР