Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката

...
Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката
Коментари Харесай

Прокуратурата чака КПКОНПИ, за да реши проверката срещу Кирил Петков

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по инспекцията по сигнала за поданството на бившия длъжностен стопански министър, а в този момент водач на " Продължаваме промяната " и евентуален предстоящ министър председател Кирил Петков. Това съобщи пред " Сега " представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той разясни, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал заявления за несъответственост, до момента в който е бил длъжностен министър. 

Кръстев изясни още, че срокът на инспекцията, формирана на 24 август, е продължен оптимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор имал още месец, с цел да се произнесе - има ли данни за закононарушение, за което да бъде формирано следствие, или инспекцията да бъде прекъсната.

Проверката стартира след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвиняване. Към него е причислен и еднакъв сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна.  " На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил осъществяване на персонална инспекция по реда на Закона за правосъдната власт. Предстои приобщаването на относими към проблема документи, в това число и от Конституционния съд ", разгласи прокуратурата в специално  по тематиката. Документите от Конституционен съд към този момент са получени, изясни прокурор Кръстев.

 

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧИ

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ от 10 май, с която Кирил Петков е назначен за длъжностен министър, нарушава Конституцията. Делото пред Конституционен съд бе заведено от депутати от ГЕРБ, откакто Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители.

КС прие, че при назначението на Петков за длъжностен министър той не е бил изрично освободен от канадското си поданство. Съдът счита, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е задоволително единствено да подаде заявление за освобождение от поданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада. " Кирил Петков е удостоверил (декларирал с отметка  " ДА " ) следния текст: " разбирам значимостта на своя отвод от канадско поданство, както и това, че в случай че той бъде утвърден, ще изгубя всички права и привилегии на канадски жител и към този момент няма да имам статут в Канада ". Това документално удостоверение до съответните  способени управляващи на Канада с дата 21 април 2021 година насочва към еднопосочния извод, че претендентът за длъжностен министър Кирил Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отвод от канадско поданство не поражда автоматизирано деяние - освобождаване от това поданство, а следва да бъде утвърден от съответните управляващи на Канада ", пишат конституционните съдии.

Те посочиха още, че президентът няма обвързване да ревизира декларацията на Петков, че няма друго поданство с изключение на българското. " Декларирането на изискуемите от Конституцията условия е обвързване на лицата, които са претенденти за  заемането на висши обществени длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което заявяват, че са известени ", написа в решението.

Повече за решението на Конституционен съд вижте тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР