Специализирана прокуратура разследва седем лица за участие в организирана престъпна

...
Специализирана прокуратура разследва седем лица за участие в организирана престъпна
Коментари Харесай

Извънредни новини за ЛиЛана и още 6 души

Специализирана прокуратура проверява седем лица за присъединяване в проведена незаконна група за нелегално асимилиране на евросредства по стратегия „ Иновации и конкурентноспособност “. Обвинителният акт е импортиран в спецсъда, а първото съвещание е планувано за 2 юли тази година. От държавното обвиняване на прецизират какви са самоличностите на подведените под правосъдна отговорност.

Уточняват обаче, че събраните в хода на следствието доказателства сочат, че за времето от 2016 година до 25 април 2020 година групата нелегално е усвоила европейски средства за над 2 млн. лева, като размерът на нанесените от активността ѝ вреди може да се окаже и доста по-голям.

Предмет на следствието са били 11 контракта за европейско финансиране, подписани от следени от групата компании на обща стойност 4 883 298,72 лева

В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на стопанската система предприе процедури по 100-процентова възобновяване на платените суми по 4 от договорите. Други три контракта са прекъснати – без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от плановете – безпилотен летателен уред (дрон), е с генезис Република Китай, а не е на компанията на обвинена по делото, получила европейско финансиране за неговото създаване.

Казусът най-вероятно визира певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, написа bTV.

През април тази година от държавното обвиняване оповестиха, че следствието против нея за нелегално асимилиране на средства по европейската стратегия „ Иновации и конкурентноспособност “ е на финала си.

Тогава прокуратурата прецизираха, че противозаконното асимилиране е ставало посредством следени от групата сдружения, множеството без действителна стопанска активност, които кандидатствали за покупка на софтуерни артикули.

Петима от упрекнатите за злоупотреби с европейски средства бяха арестувани на 25 април 2020 година при профилирана интервенция. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на следствието към наказателна отговорност бяха привлечени още двама души.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР