Специалистите от Националния археологически резерват Деултум-Дебелт край Бургас откриха първото

...
Специалистите от Националния археологически резерват Деултум-Дебелт край Бургас откриха първото
Коментари Харесай

Древен град край Бургас бил римско пристанище

Специалистите от Националния археологически резерват Деултум-Дебелт край Бургас откриха първото документално доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище, съобщи БГНЕС. Надписът е върху пай от варовиков саркофаг, датиран от II-III век от н.е. Текстът е на старогръцки език.

Според епиграфа Николай Шаранков той гласи: „ На подземните богове. [Аз, еди-кой си], корабопритежател, сложих този саркофаг [за еди-кого си]. Ако някой [дръзне да постави вътре друго тяло, ще заплати еди-колко си денария глоба…]. “ Археолозите са безапелационни, че надписът потвърждава, че днешният Дебелт е бил пристанищен град.

„ Осем от буквите са прелестно изписани, само че както казахме гръцкият не е инцидентен, в колонията, той се употребява, и е напълно разумно един корабособственик или капитан на транспортен съд да изпише гробната си плоча на гръцки, на езика, на който приказва “, съобщи Красимира Костова, шеф на Националния археологически резерват Деултум-Дебелт, който е основан през 1988 година

Град на римски императори

Деултум е най-старата римска колония по българските земи. Тя е учредена през 70-те години на I век от новата епоха, незабавно след Юдейската война. Колонията е ситуирана по устието на днешната река Средецка, която се влива в Бургаския залив.

Деултум има значимо стратегическо значение и служи като връзка сред Дунавския и Малоазийския лимес. Населението е формирано от пенсионирани ветерани. Самата колония е директно подчинена на императора на Рим, което я отличава от останалите градове в провинция Тракия. Разцветът на Деултум се пада на втората половина на I и началото на III век. Колонията има канализация и терми, които са били центъра на обществения живот.

От римска колония до пазач на българската граница

Средновековната цитадела Дебелт е била погранична. В непосредствена непосредственост до нея се е намирал пограничният окоп Еркесия, издигнат още от хан Тервел през 705 година Градът е включен състава на Първото българско царство по времето на хан Крум.

Важен монумент от IX век е локалната черква, която е добре проучена от археолозите. Тук е направена сензационна находка – открити са 64 оловни печата. Три от тях принадлежат на първия български християнски държател. На лицевата страна можем да прочетем следния текст: „ Христос помагай на Михаил, архонт на България “, а върху опаката е изобразена Божията майка с надписа „ Богородице помагай на Михаил, архонт на България “. Това дава съображение на някои учени да допускат, че в тази черква е покръстен княз Борис I Михаил.

През средновековието Дебелт е значим църковен център и действа като подобен до края на XIII в.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР