Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената

...
Специалистите очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената
Коментари Харесай

Пшеницата вероятно ще поскъпне заради продължителните дъждове

Специалистите чакат тежките климатични условия тази година да вдигнат цената на пшеницата до 350 лева за звук. Това е равносметката в края на жътвената акция. Според прогнозите, ще бъдат прибрани към 5,5 млн. тона зърно.
Климатичните условия тази година опровергаха упованията за високи добиви и за качествена пшеница, разяснява пред БНР Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.

Най-вече от източната част на България не са удовлетворени от качеството, от влагата. Продават я като фуражна, което е за тях един тип загуба, защото от хлебната пшеница е на по-висока цена с към 10-15 %. Цената се движи към 300-320 лева за звук -цена предлага - без Данък добавена стойност. Търсенето - от 260-270 когато започва тази акция, към този момент е 290 до 300 лева В съпоставяне с предходната година, нарастването на цената е с 10% и ще продължи да пораства през идващите месеци.

„ Очаквам покачване, само че не в рамките, които наблюдавахме през 2007-2008-ма, когато цената на пшеницата стигна до 400 лева на звук. Когато се движи към 300-320 до 350, не считам, че е някакъв феномен и някаква особеност ".

И в Швеция се чака реколтата на жито да е с над 40 на 100 по-малка спрямо предходната година поради незадоволително превалявания и необикновената за скандинавската страна гореща вълна, съобщи Ройтерс. Това значи, че Швеция може да се трансформира от експортьор във вносител поради потребностите ѝ от жито за фураж и биогориво. Производителите на зърно в Германия желаеха 1 милиард евро спешни дотации поради сушата. Правителството в Берлин обаче разгласи, че ще изчака първо данните за реколтата, които се чакат идния месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР