Специалистите на руската компания Кардиотехника и Института по теоретична и

...
Специалистите на руската компания Кардиотехника и Института по теоретична и
Коментари Харесай

Руски учени разработиха сърдечна клапа с неограничен срок на работа

Специалистите на съветската компания " Кардиотехника " и Института по теоретична и пробна биофизика на Руската академия на науките са основали имплант, който действа като сърдечна клапа, само че не се износва и не изисква приемане на медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци. Това оповестява ТАСС, като се базира на медийния център на Националната софтуерна инициативна платформа (НТИ).

Компанията " Кардиотехника " взаимно с Института по теоретична и пробна биофизика на Руската академия на науките сътвори изкуствена клапа за сърцето, която не изисква банкет на медикаменти след имплантация и може да обслужва пациента през целия му живот. Разработката бе подкрепена от работната група на Националната софтуерна самодейност HealthNet, а създателите ще получат безплатна помощ за развиването на плана. Все още няма такова устройство в Русия и по света ", разясниха от медийния център на платформата Научно-техническа информация.

Биоклапата се състои от стент, специфична синтетична обвивка и биоматериал. Последният работи като един тип матрица, която се попълня от клетките на пациента. Това разрешава да се сътвори конструкция от жива тъкан, която, за разлика от изкуствените аналози, няма да изисква антикоагуланти за попречване на тромбоза.

Образецът също не страда от изхабяване, както се случва при съществуващите импланти, които излизат от строя - търпят промени или повреди, в границите на 6-12 години от имплантирането.

" Такава биологична клапа може да се вгради на всяка възраст. Според създателите клапата ще бъде " персонална " за пациента, а качеството на живот след интервенцията ще се върне на равнището, когато пациентът е бил здрав. Имплантът е сполучливо тестван на щандове, симулиращи работата на сърцето, " оповестиха пред ТАСС от медийния център.

В някои случаи пациенти с ревматична тресчица, ендокардит, аортна дисекация или аневризма, фиброза на клапаните и други болести се нуждаят от замяна на аортните или митралните сърдечни клапи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР