Специалисти започнаха първата реставрация на позлатения саркофаг на прочутия египетски

...
Специалисти започнаха първата реставрация на позлатения саркофаг на прочутия египетски
Коментари Харесай

Започва реставрация на саркофага на Тутанкамон

Специалисти започнаха първата реституция на позлатения саркофаг на фамозния египетски фараон Тутанкамон. Той беше показан за първи път отвън гробницата.

Златното величие на саркофага на Тутанкамом беше изложено пред медии в центъра за консервация в Гиза. Това се случва за първи път от откриването му преди съвсем 100 години. За първи път стартира и реставрацията му. Тутанкамонп се възкачва на трона на 9 години и умира на 18 или 19 години.
Халед Енани - министър за антиките в Египет: Състоянието на ковчега е доста нежно,защото не е реставриран от откриването му. Държахме го в изолираност седем дни, дезинфекцията стартира и ще продължи три седмици.
Очаква се реставрацията на скъпата находка да продължи осем месеца. Британският археолог Хауърд Картър открива непокътната гробницата на фараона-момче в Долината на царете през 1922 година. Близо 5 000 артефакта от нея ще бъдат изложени за първи път на едно място - новия египетски музей до пирамидите в Гиза. Той отваря порти до края на идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР