Специалисти, запалеин филателисти и милионери се събраха в Прага при

...
Специалисти, запалеин филателисти и милионери се събраха в Прага при
Коментари Харесай

В Прага показват „Писмо от Бомбай“ и марка, равна на тон злато

Специалисти, запалеин филателисти и милионери се събраха в Прага при откриването на Световното ревю за марки. Интересът на всички е ориентиран към „ кралете на филателното изкуство “ „ Розов Мавриций “ и „ Небесносин Мавреций “ от прословутото „ Писмо от Бомбай “.
Експонатът се демонстрира обществено за първи път. Богат колекционер, поискал анонимност, е заплатил 2,5 млн евро с цел да бъде доставено бижуто от Швейцария в Чехия.

„ Писмо от Бомбай “ е било намерено в края на 19 век. То е било адресирано до свещеник от Англиканската черква, който ръководел Библейското общество на о. Мавриций. Писмото е известно с двете марки в друг цвят и необятна полоса за надписа. Още с откриването през 1897 година писмото се трансформира в най-уникалния филателен експонат. Редките пу обществени появи от този момент са международно събитие. Въобще това е най-прославената пощенска „ творба “ света.

Първоначално „ Небесносиния Мавриций “ е бил владеене на барон Филип Ферари де ла Реноте, който умира през 1917 година Сменяли са се няколко притежатели. В момента уникатът се смята за благосъстоятелност на чешки милионер.

Барон Филп Ферари преди време не колекционирал просто марки, а купувал цели сбирки. Така придобил и класьорите с редки екземпляри на барон Ротшилд. Част от тях са в Прага тези дни.

В чешката столица може да се види и писмо, изпратено от о. Мавриций към Бомбай. На него са залепени две марки Розов Мавриций. През 1968 година то е било продадено на аукцион в Съединени американски щати за еквивалента на 300 кг злато по това време (днес стоността се пресмята на към 1000 кг злато).

Изложението в Прага се охранява от десетки гардове и пециална техника. Част от скъпите екзеплюри са зад бронирани стъкла. Камери снимат всеки клиент и придвижването в залите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР