Специалисти откриха фосили от динозавър, който е братовчед на Тиранозавър

...
Специалисти откриха фосили от динозавър, който е братовчед на Тиранозавър
Коментари Харесай

Учени откриха фосили от братовчед на Тиранозавър рекс

Специалисти откриха фосили от динозавър, който е " братовчед " на Тиранозавър рекс, само че с по-малки от неговите размери. Находката дава опция да се разбере по-добре по кое време и по какъв начин Тиранозавър рекс е стигнал до върха на хранителната верига. Новооткритият тип тиранозаври са имали дребни предни крака, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Благодарение на извънредно мощната си захапка, стереоскопичното си зрение и големите си размери, тиранозаврите доминирали 15 милиона години до края на кредата, само че това не всеки път е било по този начин ", съобщи палеонтоложката Линдзи Зано от Природонаучния музей на Северна Каролина.

Първите примитивни тиранозаври се появили преди към 150 милиона години през юрския интервал и растежът им едвам надвишавал човешкия. " През кредата преди към 81 милиона години тиранозаврите в Северна Америка се трансформирали в тези емблематични огромни хищници, които познаваме ", прецизираха създателите на проучването. Досега не бяха открити фосили, които да разрешат на учените да схванат какъв брой време е било нужно на тиранозаврите, с цел да може от артисти с второстепенни функции в екосистемата да се трансфорат в рискови хищници на върха на хранителната верига. " Сега към този момент знаем, че са им били нужни минимум 15 милиона години ", означи Зано.

Новият тип тиранозаври е кръстен Moros intrepidus. Срещал се е преди към 96 милиона години на днешната територия на щата Юта. Според учените, въпросният образец бил на 7 години. Той тежал 78 кг и бил висок 1,20 метра, т.е. имал размерите на дребен елен. " M. intrepidus бил бърз като мълния и евентуално е ловувал плячка с по-малки от неговите размери ", разясни Зано.

Резултатите от проучването са оповестени в Communications Biology.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР