Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Органът

...
Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Органът
Коментари Харесай

Във ВМА трансплантираха черен дроб на 46-годишен мъж, а в Александровска - бъбрек на 31-годишен

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация. Органът е вкоренен на 46-годишен мъж от Стара Загора в последна фаза на чернодробно заболяване. 6-часовата намеса бе осъществена на 11 декември 2019 година от екип, управителен от доцент Васил Михайлов. Рано сутринта експлантационният екип отпред с доцент Ивелин Такоров излетя с военния аероплан " Спартан " до морската ни столица, където бе донорът.

За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на напъните на експертите и приемствеността ВМА основава мощна школа в региона на трансплантологията, която дава късмет за втори живот на доста тежко заболели пациенти. Поредната чернодробна трансплантация бе осъществена от учениците на проф. Никола Владов.

От Александровска болница оповестиха, че бъбрек бе вкоренен на 31-годишен пациент от Монтана, който към момента не е бил на хемодиализа. Той е посочил максимален % органна съгласуемост с донора от общо 6 пациенти от листата на чакащите. Вторият бъбрек на донора не е трансплантиран, защото имал съдови промени.

Донорът е от Провадия. Припомняме, че преди дни околните на 57-годишната жена, изпаднала в мозъчна гибел, взеха решение да дарят органите й на нуждаещи се пациенти. Тогава екипът на проф. Вилиян Платиканов от УМБАЛ " Св. Марина " във Варна сполучливо осъществя 15-ата за тази година донорска обстановка.

От началото на годината досега у нас са трансплантирани и избавени 41 души, от тях 32 са български жители, а девет - европейски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР