Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – ...

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –

Млада жена и бебе с шанс за втори живот след сплит трансплантация във ВМА и болница Лозенец

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година Реципиентът е 26-годишна дама с примитивен склерозиращ холангит в последна фаза, а донорът – дама на 24 години, с мозъчна хеморагия.

Пациентката се намираше преди всичко в нашата листа на чакащи. Веднага откакто получихме известие за донорската позиция в Пловдив, беше основана нужната организация, изясни проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница " Лозенец " .

Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота, съобщи проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай – млада дама във ВМА и кърмаче в болница " Лозенец " .

Шестчасовата трансплантация е осъществена на 26 октомври. В момента пациентката е в положително положение , тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг , са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим на сътрудниците от УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив за перфектната организация при кондиционирането на донора и на сътрудниците от болница " Лозенец " за положителното взаимоотношение при експлантацията на органите, разяснява още проф. Никола Владов.Екипът на ВМА има зад тила си десетки избавени човешки животи посредством сполучливи чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната стратегия през 2007 година През финалните 2 години болничното заведение инвестира над 1,2 млн. лв. от личните си средства за съоръжение на най-модерните в България операционни зали, в които се прави трансплантация на черен дроб.Източник: bnt.bg