Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха две чернодробни трансплантации в

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха две чернодробни трансплантации в
Коментари Харесай

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА: Две чернодробни трансплантации във ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха две чернодробни трансплантации в границите на 24 часа.

На 30.09.2023 година (събота) 39-годишен мъж получи късмет за нов живот след намеса, осъществена от екип, управителен от доцент Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. По-рано денем експерти на лечебното заведение бяха превозени със аероплан C-27J “Spartan " от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до УМБАЛ " Света Марина " -Варна, където бе направена и експлантацията на органите.

На 01.10.2023 година (неделя) бе осъществена сполучливо и втората чернодробна трансплантация след донорска обстановка в УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов ". 54-годишен мъж бе трансплантиран от екип, отпред с проф. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия.

Към момента пациентите се намират в приемливо положение, екстубирани, контактни и съответни.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донорите, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим и на сътрудниците от двете лечебни заведения за положителната организация при реализиране на експлантационния развой.

Признателност и към екипажа на Военновъздушни сили в състав: майор Николай Георгиев (командир), майор Дарина Христозова (помощник-командир) и борден инженер капитан Андрей Андрев, който за следващ път извърши задачата си сполучливо.

От началото на годината във ВМА са направени 9 чернодробни трансплантации и общо 95 от началото на трансплантационната стратегия в лечебното заведение.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg