Специалисти от университета на американския щат в Амхърст са установили,

...
Специалисти от университета на американския щат в Амхърст са установили,
Коментари Харесай

Триклозанът – какво представлява и защо е опасен



Специалисти от университета на американския щат в Амхърст са открили, че съдържащият се в пастите за зъби и в миещи средства ингредиент триклозан въздейства отрицателно на червата, изменяйки техния микробен състав, оповестява MedicalXpress. При дълготрайно влияние триклозанът може да провокира рак на дебелото черво.

Ингредиентът понижава количеството на бифидобактериите в червата и потиска тяхното многообразие.

„ При опити с мишки беше открито, че триклозона въздейства отрицателно на червата. Това е обезпокоително, тъй като той всеобщо се употребява от производителите “, разяснява един от създателите на изслудването Годун Чжан.

Според експертите рисковият антибактериален ингредиент се съдържа допълнително от 2000 козметични продукта и открит в 75 % от пациентите, които са били изследвани.

Триклозанът е синтезиран за първи път в Швейцария през 1965 и хлор-фенолно съединяване, което се употребява за закъснение и попречване на бактериално замърсяване. Според последни проучвания обаче ингредиентът може да има и противоположен резултат, усилвайки агресивността и жизнеността на бактериите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР