Специалисти от Технологичния институт Стивънс в САЩ установиха, че ароматът

...
Специалисти от Технологичния институт Стивънс в САЩ установиха, че ароматът
Коментари Харесай

Ароматът на кафе засилва аналитичните способности

Специалисти от Технологичния институт Стивънс в Съединени американски щати откриха, че ароматът на кафе може да усъвършенства решаването на аналитични задания, по-специално резултатите на общоприетия тест GMAT (Graduate Management Admission Test), употребен за приемане в задгранични бизнес школи, заяви Лента.

 
Експериментът обхванал към 100 студенти, които създали теста, включващ 10 въпроса по алгебра. Участниците били разграничени на две групи, като в едната от тях доброволците решавали задания при съществуване на мирис на кафе. Оказало се, че тези участници по-добре са се справили на теста спрямо контролната група.
 Ароматът на кафе може да усъвършенства решаването на аналитични задания Ароматът на кафе може да усъвършенства решаването на аналитични задачиThinkStock/Getty Images
Във втората част от проучването учените направили допитване измежду 200 души, които трябвало да помислят по какъв начин разнообразни аромати въздействат върху човешката активност. По мнението на интервюираните, ароматът на кафе би трябвало да увеличи бдителността и енергичността, както и да усили продуктивността и да усъвършенства осъществяването на разнообразни задания.
 Ароматът на кафе може да усъвършенства решаването на аналитични задания Ароматът на кафе може да усъвършенства решаването на аналитични задачиThinkStock/Getty Images-->
Като се има поради, че по време на опита източникът на аромата на кафе не съдържал кофеин, експертите считат, че получените на теста резултати могат да се обяснят със самовнушение.

 
Учените допускат, че в дадения случай плацебо резултатът може да е потребен в разнообразни сфери, в това число в бизнеса. Слабият мирис на кафе може да се употребява за възстановяване продуктивността на учащите се.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР