Специалисти от различни здравни служби по света отчитат опасна тенденция

...
Специалисти от различни здравни служби по света отчитат опасна тенденция
Коментари Харесай

Отчитат опасни злоупотреби с антидиарично лекарство


Специалисти от разнообразни здравни служби по света регистрират рискова наклонност с несъразмерен банкет на антидиарични медикаменти , налични без рецепта. Този вид медикаменти забавят чревната моторика и ускоряват всмукването на течности в чревния тракт. Така бързо облекчават недоволствата при стомашно разстройство. Установено е обаче, че в последните години доста хора злоупотребяват с приема на някои от най-популярните измежду този вид медикаменти – тези съдържащи като дейна съставна част веществото лопарамид .

Проучвания измежду разнообразни пациентски организации демонстрират, че високи дози лопарамид непозволено се одобряват за облекчение абстинентните прояви при хора, развили взаимозависимост към мощни обезболяващи и опиоидни медикаменти . Макар и антидиаричен артикул, във високи дози веществото лопарамид в действителност има деяние, подобоно на опиоидите. Това е причина този лекарствен артикул постоянно да се значи и като „ метадонът на бедните “.

Доказано е обаче, че при банкет на по-високи от целесъобразните дози лопарамид може да се стигне до животозастрашаващи последици. Веществото може да повреди съдбовно сърцето и нервната система. Дългият банкет във високи дози може да докара до фателен излаз.

На фона на честите злоупотреби с лопарамид здравнитев управляващи по света упорстват за промени в осведомителните листовки на антидиаричните медикаменти, които съдържат тази дейна съставна част . В допълнение се чака и да се редуцира количеството на дейното вещество

в другите фармацевтични форми, в които продуктът се предлага, или да се понижи броят на таблетките в една общоприета опаковка.

Свързани публикации.. Антидиарични медикаменти – кое е най-подходящото? 0 Дренки – за бързо подсилване на чревните функционалности 0 Препоръки за хранене при диария 0

Ефектът на лопарамида във високи дози постоянно се подценява, имайки поради естеството на здравните проблеми, при които се приема. Дори един елементарен антидиаричен артикул обаче може да докара до рискови последици при предозиране . Този факт крие съществени рискове за

хората, които злоупотребяват с лопарамид, с цел да тушират странични признаци – в тази ситуация абстинентни .

Според здравните експерти заплахите от предозиране с продукта не трябва по никакъв метод да хвърлят сянка върху позитивното му деяние в случаите, когато се приема по лекарска рекомендация и за лекуване на стомашно-чревните проблеми, за които е предопределен.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР