Специалисти от няколко национални института направиха нови, по-точни измервания на

...
Специалисти от няколко национални института направиха нови, по-точни измервания на
Коментари Харесай

Изчислиха точната маса на Млечния път

 Специалисти от няколко национални института направиха нови, по-точни измервания на Млечния път, които демонстрираха какъв брой солидна е нашата вселена. Оказва се, че тя е 890 милиарда пъти по-голяма от Слънцето, оповестява Българска телеграфна агенция. Масата на Млечния път се равнява на към 296 квадрилиона земни маси. 93% от нея се дължи на тъмна материя.

Широчината на нашата вселена е 256 000 светлинни години

Макар масата на Млечния път да е изчислявана и преди, настоящето проучване е по-точно. Обикновено галактиките се мерят, като се пресмята придвижването на звездите в тях. Това дава концепция по какъв начин гравитацията се отразява на звездите и по този начин се дефинира масата. В нашата вселена този способ не е прецизен, тъй като звездите са замъглени от околни газове и различен материал. Освен това Слънчевата система непрестанно се движи и изчисленията на относителни обекти са по-трудни.

Учените от Имперския лицей в Лондон са създали специфични модели, благодарение на които може да се планува придвижването на газ и звезди. Орбиталната скорост на тези обекти демонстрира гравитационните сили и вследствие на това - масата на галактиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР