Специалисти от Катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинска академия организират

...
Специалисти от Катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинска академия организират
Коментари Харесай

Правят безплатни прегледи за лаймска болест във ВМА

Специалисти от Катедрата по инфекциозни заболявания при Военномедицинска академия провеждат безвъзмездни съвещания и прегледи за лаймска болест и други инфекции, излъчени при захапване от кърлеж, оповестиха от пресцентъра на ВМА.
Прегледите ще се състоят в интервала 11-14 юни, от 9 до 14 часа в кабинет 108 на Катедра по инфекциозни заболявания на ВМА.
За задачата е належащо да бъде направено авансово записване на телефони: 02/92 25989; 02/ 92 26125 - от 8 до 14 часа.
Не се изисква направление от персоналния доктор.
Кърлежово-преносимите болести се предизвикват от инфекциозни сътрудници, излъчени посредством захапване от разнообразни типове кърлежи. До този миг са известни 16 болести, породени от кърлежи. Тъй като даден кърлеж може да бъде преносител на повече от един заразен сътрудник, пациентите могат да бъдат инфектирани по едно и също време с повече от един патогени, което дефинира компликациите при диагностиката и лекуването на някои пациенти, се показва в известието.
Лаймската болест е най-широко публикуваната зараза, излъчена посредством захапване от кърлеж. Най-честата клинична демонстрация е кожен обрив, на мястото на ухапването (който може и да липсва при погрешно изваждане на кърлежа или погрешно държание след това). Възможно засягане на сърцето, ставите, периферната и централна нервна система.
Друга необятно разпростанена зараза в България при захапване от кърлеж е Марсилската тресчица. Тя се характеризира с нараснала температура, разпръснат обрив, засягане на ставите и общо неразположение. Навременната терапия предотвратява бъдещи затруднения и смъртност.
По-редки за страната инфекции, излъчени при захапване от кърлежи са Кримска-Конго хеморагична тресчица (ККХТ), Туларемия, Ку-треска, Човешка гранулоцитна анаплазмоза и Бабезиоза. Поради необятното многообразие на заболяванията, тяхното протичане и лекуване всяко подозрение за контакт с кърлежи, предстои на консултация и обзор с лекар-инфекционист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР