Специалисти изследват дали генетични мутации на вируса на маймунската шарка

...
Специалисти изследват дали генетични мутации на вируса на маймунската шарка
Коментари Харесай

Учени изследват генетични мутации на маймунската шарка

Специалисти изследват дали генетични разновидности на вируса на маймунската шарка са провокирали бързото разпространяване на заболяването, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Двата клада, или обособени разновидността на вируса, бяха известни като кладове на Басейна на Конго и на Западна Африка, по името на регионите, където са ендемични. В петък СЗО ги прекръсти на клад I и клад II, с цел да избегне географската стигматизация. Организацията заяви също, че клад II има два подварианта - клад IIa и IIb, като последният е в основата на сегашната международна зараза.

СЗО посочи през вчерашния ден, че клад IIa и IIb са сродни и имат общ неотдавнашен предходник, т.е. IIb не е отклонение на IIa.
" Още е рано, както за епидемията, по този начин и за лабораторните проучвания, да кажем дали увеличението на инфектираните може да се дължи на следени промени в генома на вируса или на фактори, свързани с гостоприемника (човека) ", обявиха от СЗО.

От началото на май се оповестява за обновяване на инфекциите с вируса на маймунската едра шарка отвън ендемичните африкански страни. На 23 юли СЗО разгласи интернационална изключителна обстановка за публичното здраве. Организацията е получила информация за над 35 000 случая в 92 страни и 12 смъртни случая. Почти всички нови случаи са регистрирани в Европа и Северна и Южна Америка.

СЗО предизвести, че акцията й за преименуване на маймунската едра шарка може да отнеме " няколко месеца ". От седмици организацията е обезпокоена от това име, като съгласно специалистите то е подвеждащо.

Маймунската едра шарка е наречена по този начин, защото вирусът в началото е разпознат при маймуни, отглеждани за научни проучвания в Дания през 1958 година Заболяването обаче най-често се среща при гризачи, а актуалната зараза се популяризира посредством контакт сред хора.

СЗО изиска помощта на обществеността за намиране на ново име и сътвори уеб страница за събиране на оферти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР