Специален охладител за вино на стойност 3 249 лева е

...
Специален охладител за вино на стойност 3 249 лева е
Коментари Харесай

Как държавата купи за Гешев хладилник за вино за над 3000 лева


Специален охладител за вино на стойност 3 249 лв. е закупен като част от битовата техника за основния прокуро Иван Гешев във вилата в Бояна, която той населява като наемател. С държавни пари е направено цялостното обзавеждане на парцела с поръчкова кухня, техника и мебели. Всичко е на стойност 48 204 лв. бюджетни пари, излиза наяве от отговори на Министерски съвет по отправени запитвания от „ Свободна Европа “. В предходно свое следствие медията разкри по какъв начин Гешев е обитавал държавна резиденция по време на държавното управление „ Борисов “ 3, а с държавни пари е изработен ремонт и обзавеждане на жилището.

Една от покупките, които се набиват на очи е точно въпросният мултитемпературен охладител за вино – специфичен тип ледник, който се употребява главно от заведения и сомелиери.

За да населява резиденцията, Гешев заплаща по 100 лв. дневно, което прави наем от към 3100 лв. месечно, стана ясно преди време от следствието на „ Свободна Европа “.

Според данните, предоставени от служебното държавно управление, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията на 29 юни 2020 година Непосредствено преди този момент в Дом 5 са направени огромни поправки. Общата им стойност е 333 860 лв. демонстрират получените от Свободна Европа документи. За сходна сума може да се купи огромен апартамент в центъра на София.

Ремонтните действия са траяли към три седмици. Започнали са на 26 май 2020 година и са завършили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Паралелно с ремонта, се оказва, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е закупено, с цел да послужи за потребностите на държавната вила. Всички разноски обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се употребява от Иван Гешев.

В това време е направена и инсталирана поръчкова кухня, а към нея са закупени всевъзможни нужни електрически уреди – плот за вграждане, ледник и фризер, с нужните корпусни облицовки.

Поръчани са също по този начин пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветяване и открит скрин.

Впечатление прави, че за Дом 5 Министерският съвет е поръчал шест разнообразни типове открити и закрити композиции дрешници. Единият от дрешниците е седемкрилен, а различен – шесткрилен.

Според интериорни дизайнери, с които Свободна Европа се свърза, сходна поръчка на разнообразни по размер мебели за предпазване се прави, когато се оборудва обособена гримьорна стая.

Общата стойност на мебелировката и оборудването е 48 240 лв. с Данък добавена стойност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР