Спестяванията в българските банки достигнаха нов абсолютен рекорд през август

...
Спестяванията в българските банки достигнаха нов абсолютен рекорд през август
Коментари Харесай

Депозитите в българските банки за първи път надхвърлиха 110 млрд. лв.

Спестяванията в българските банки доближиха нов безспорен връх през август и за първи път в стопанската история на страната надвишиха 110 милиарда лева За това способстват ударните инвестиции на бизнеса в България и на семействата, демонстрират данните на Българската народа банка.

Бизнесът в България спести почти 1.8 милиарда лева през август, което бележи четвърти мощен месец за вложенията на компаниите в българските банки. Общо вложените средства на предприятията в системата доближават малко над 37.9 милиарда лева, което съставлява към една четвърт от брутния вътрешен артикул на страната.

Според статистиката единствено за година вложенията на бизнеса порастват с към една пета, а единствено за най-активния летен месец растежът им съставлява скок от близо 5%, какъвто не е следен от началото на годината.

Домакинствата също усилват депозитната си маса, въпреки и по-скромно – с към 400 млн. лева през август до близо 69 милиарда лева

Ударното икономисване идва в миг на ускорена инфлация, която през август надвиши 17% и неустановеност към войната в Украйна. Вложенията припомнят и за месеците към експлоадирането на пандемията, когато поради рестриктивните мерки стопанската система бе блокирана и още веднъж депозитите в банковата система скочиха.

Статистиката на Българска народна банка регистрира и растеж в кредитната маса – както към фирмените заеми, по този начин и към тези за физически лица. Най-силно при бизнес заемите порастват средносрочните сред 1 и 5 години, като проблематичните заеми се свиват за пети следващ месец.

С обичайните за последната година към 200 млн. лева месечно порастват и потребителските, и жилищните заеми. Така към края на август потребителските заеми доближават 14.8 милиарда лева, а заемите за покупка на жилище – 15.6 милиарда лева

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР