Спестяването на пари изведнъж стана хит в TikTok заради предизвикателството

...
Спестяването на пари изведнъж стана хит в TikTok заради предизвикателството
Коментари Харесай

Предизвикателство в TikTok ви гарантира 5 000 долара за 100 дни. И работи

Спестяването на пари внезапно стана " шлагер " в TikTok поради предизвикването 100 Envelope. Клиповете с този хаштаг към този момент имат над 203 милиона гледания в платформата - което е завладяващо, като се има поради, че гигантска част от наличието в обществените мрежи цели да продава и предизвиква към харчене.

100 Envelope Challenge ви дава обещание, че в края на интервал от 100 дни ще разполагате с повече от 5000 $. Насочено е към млади вложители и е комуникирано от разнообразни инфлуенсъри като занимателен и елементарен метод за икономисване на пари.

Високи сметки, наем, покачващите се цени на хранителни артикули, задължения и студентски заеми са част от аргументите, поради които мнозина младежи едвам съумяват да се оправят с парите си до края на месеца.

Затова и ползата към предизвикването стана толкоз огромен.

Как работи предизвикването?

Трябват ви 100 пощенски плика. Надписвате всеки от тях с числата от 1 до 100. Тъй като се качва в обществена мрежа, пликовете би трябвало да наподобяват добре за видеата (разбирайте да са чисти и ненамачкани). На първия ден, поставяте 1 $ в плик номер 1. Във втория ден поставяте 2 $ в плик номер 2. Продължавате по този начин до стотния ден. Накрая общата сума в пликовете би трябвало да е 5 050 $.
100 envelope challenge to save 5,000
Тиктоците с " купища " пари към този момент гъмжат, споделя CNN. Жена твърди, че го е направила три пъти и е икономисала 15 000 $.
Stuffing my 100 Envelope Challenge. Envelopes labeled 1-100. Choose one per day, paycheck, or just as often as you can. Ending total should be $5,050 if you stuff the correct amounts. I choose to round up.
100 Envelope Challenge основава много звук, само че реалистично ли е?

За доста хора отговорът е не. За да сложите 5 000 $ в плик за 100 дни, би трябвало да разполагате със сумата за този интервал от време. Само с цел да завършите предизвикването в последната седмица, ще ви трябват 500 $.

Според американската финансова компания Bankrate - 57% от възрастните в Съединени американски щати не могат да си разрешат незабавен разход от 1 000 $. Филтрирани по генерации - Z и милениалите* е най-вероятно да са обезпокоени за покриването на съществени разноски. Камо ли да мислят за задаляне на пари.

*Поколение Z са родените сред 1997 и 2009 година, милениалите са сред 1981 и 1996 година

Да разполагаш с пет хиляди $ за 100 дни, не наподобява ли прекомерно елементарно, пита CNN. Това е като някоя от диетите, които ви дават обещание да свалите 5 или 10 кг за седмица и хората се впускат без да се замислят, дали резултата ще е дълготраен и до каква степен здравословно ще бъде за организма им.

Без подозрение, TikTok се е трансформирало в следващото място, изобилстващо от съмнителни финансови препоръки.

„ Подкрепям всичко, което кара хората да приказват за икономисване на пари. Това е нещо хубаво! ", споделя финансовият експерт Дъг Флин от Flynn Zito Capital Management.

„ Но 100 Envelope Challenge може да е много лъжливо. Похвално е да се опиташ да заделиш някаква сума пари, само че (с това предизвикателство) не ми се коства целеустремено. За какво пестите тези пари? ", разяснява Флин.

Той отбелязва, че концепцията за самия плик в действителност е инструмент за финансово обмисляне от остарялата школа – един плик за спестявания за отмора, един за заплащане на колата, един за хранене в заведения за хранене и така нататък

Пликовете през днешния ден обаче са по-скоро метафора в ерата на незабавния достъп до бюджетни софтуери, написа CNN.

Флин слага под въпрос устойчивостта на предизвикването в последната седмица. „ Помислете за последните пет дни – кой в действителност ще успее да даде 500 $ през последната седмица? Докъде ще стигнат потомство Z, с цел да намерят 98 $ през днешния ден и 99 на следващия ден? “

Дори в случай че имате сполучлив непряк бизнес или можете да заложите бижутата на баба си, има по-качествени способи да спестите пари.

Според Флин по-устойчивият проект е да спестявате 5000 $ в течение на една година. Последователно, като поставяте тези средства в капиталова сметка, банка или кредитен съюз. Заделянето на 13 $ дневно се равнява на 5000 $ за година, без лихвата.

,,Спестявайте по 5000 $ на година. Ако започнете на 25 години, когато сте на 65 година ще разполагате с над 1,1 милион $. ", пресмята Дъг Флин.

100 Envelope Challenge дава привкус на бързо и елементарно замогване. Може да има вирусен резултат и да е занимателно, само че явно е изключение, а не нещо постижимо за всеки.

„ Колко души ще преминат през втората седмица? “, пита Флин.

,,Ето по-скучното и стабилно предизвикателство. Отделяйте по 10 $ дневно и задръжте по този начин. Бавно стигнете до 15 $ дневно. Целете от време на време да добавяте към тези спестявания. 15 $ се трансформират в 5000, а при неизменност 5000 в милион. По-скучно е, изисква поредност и лишава повече време, само че има трайни резултати ", приключва финансовият експерт.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР